Nasveti

Cmoki za vsak okus

K.K.
22. 11. 2016, 13.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Domači so najboljši

Shutterstock

Okrogli, vabljivi cmoki včasih blestijo v vlogi priloge, včasih so glavna jed, včasih sladica. Pripravljamo jih lahko iz krompirjevega testa, starega kruha ali zdroba, lahko jih polnimo z nadevom, povaljamo v na maslu prepraženih drobtinah ali pa jih zabelimo z ocvirki ter priložimo dušenemu zelju ali zelenjavi. Z golažem, pečenko, gobovo omako ali juho, pa seveda sladki, z medom in cimetom, so tradicionalna poslastica za ljubitelje dobre (in izdatne) domače hrane. Da, cmoki za vse okuse!

Špinačni cmoki s sirom

Za 30 cmokov

Priprava: 10 minut

Pečenje: 15 minut

Sestavine: 250 g prevretih in iztisnjenih špinačnih listov * 200 g moke * 1,5 žličke pecilnega praška * četrt žličke soli * 1 žlica masla * 250 g naribane mocarele * 1 jajce * 2 žlički posušenih dišavnih zelišč (mediteranska mešanica) * 1 žlička soli * pol strtega česnovega stroka * 250 ml paradižnikove omake za testenine (gotov izdelek).

Priprava: V multipraktiku sesekljamo moko, pecilni prašek, četrt žličke soli in eno žlico masla, da dobimo drobtinasto zmes. Špinačo dobro odcedimo in sesekljamo. V veliko skledo damo špinačo, zmes iz moke, naribano mocarelo, jajce, posušene dišavne zeli, sol in strt česnov strok. Dobro zmešamo, da se sestavine povežejo. Iz nastale zmesi oblikujemo kroglice s premerom od dva do tri centimetre. Zložimo jih na pekač, prekrit s papirjem za peko (papir lahko še dodatno nekoliko namastimo z maslom). Postavimo jih v vročo pečico in pečemo na srednji rešetki od 10 do 15 minut oziroma toliko, da so cmoki zlatorjavo zapečeni. Takoj jih poberemo s pekača. Ponudimo jih s paradižnikovo omako za testenine.

Več v Zarji št. 47, 22.11.2016

Zanimivosti

profimedia-0941886169
Fotografija dneva

Pande zasedle letališče v Hongkongu

rep49-2024_naslovka
Zanimivosti

Lovci na upokojence: politična ozadja upokojenskih strank Vlada Dimovskega, Karla Erjavca in Pavla Ruparja

Andrej Vodušek, Sanja Brezočnik, Nejc Tisu, Štefan Šarkezi, Rok Pintar, Filip Koza
Pomembne mejnik

Rekord za Radio 1 80's: Slovenci vse bolj obožujemo hite iz osemdesetih

Foto 1
Zanimivosti

25 let Božičnega jogurta Zelene doline prinaša praznično knjigo Skrivnostni božični recept

image0
Pohitite

Le še 500 vstopnic za Aktualov rojstnodnevni koncert

par, odnosi, prepir
Partnerstvo

Rutina in samoumevnost sta eni najpogostejših uničevalk odnosov