Okrogli, vabljivi cmoki včasih blestijo v vlogi priloge, včasih so glavna jed, včasih sladica. Pripravljamo jih lahko iz krompirjevega testa, starega kruha ali zdroba, lahko jih polnimo z nadevom, povaljamo v na maslu prepraženih drobtinah ali pa jih zabelimo z ocvirki ter priložimo dušenemu zelju ali zelenjavi. Z golažem, pečenko, gobovo omako ali juho, pa seveda sladki, z medom in cimetom, so tradicionalna poslastica za ljubitelje dobre (in izdatne) domače hrane. Da, cmoki za vse okuse!
Špinačni cmoki s sirom
Za 30 cmokov
Priprava: 10 minut
Pečenje: 15 minut
Sestavine: 250 g prevretih in iztisnjenih špinačnih listov * 200 g moke * 1,5 žličke pecilnega praška * četrt žličke soli * 1 žlica masla * 250 g naribane mocarele * 1 jajce * 2 žlički posušenih dišavnih zelišč (mediteranska mešanica) * 1 žlička soli * pol strtega česnovega stroka * 250 ml paradižnikove omake za testenine (gotov izdelek).
Priprava: V multipraktiku sesekljamo moko, pecilni prašek, četrt žličke soli in eno žlico masla, da dobimo drobtinasto zmes. Špinačo dobro odcedimo in sesekljamo. V veliko skledo damo špinačo, zmes iz moke, naribano mocarelo, jajce, posušene dišavne zeli, sol in strt česnov strok. Dobro zmešamo, da se sestavine povežejo. Iz nastale zmesi oblikujemo kroglice s premerom od dva do tri centimetre. Zložimo jih na pekač, prekrit s papirjem za peko (papir lahko še dodatno nekoliko namastimo z maslom). Postavimo jih v vročo pečico in pečemo na srednji rešetki od 10 do 15 minut oziroma toliko, da so cmoki zlatorjavo zapečeni. Takoj jih poberemo s pekača. Ponudimo jih s paradižnikovo omako za testenine.
Več v Zarji št. 47, 22.11.2016