Nasveti

Najslastnejše marmelade

Lara Jelen
8. 7. 2016, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Želeli smo vam ponuditi najboljše recepte za izdelavo marmelad, zato smo se obrnili na slovenske ekološke kmetije. Na vsaki so nam povedali en recept iz sestavin, ki so aktualne prav zdaj!

Valerija Verhovnik, kmetija NašRaj: žele iz bezgovih cvetov

Potrebujemo:

  • liter bezgovih cvetov

  • liter vode

  • 800 g sladkorja

  • sok ene limone

  • agaragar

    Bezgove cvetove prelijemo z vodo, prevremo in pustimo stati 24 ur na hladnem. Nato vse skupaj precedimo skozi fino cedilo, da dobimo čisto tekočino, primešamo sok limone in sladkor ter zavremo. Kuhamo na manjšem ognju še 15 minut, nato pa dodamo po navodilih agaragar. Dobro premešamo ter še vroče nalijemo v sterilizirane in vroče kozarčke. Pri agaragarju se moramo striktno držati navodil za uporabo, v nasprotnem primeru nam tekočina ne bo želirala. Takšne želeje lahko pripravimo iz vseh užitnih cvetov – lipovih, vijolice, vrtnice, trobentice, regratovih. Uporabljamo jih enako kot marmelade, fini so kot sladilo za čaj, za slaščičarske kreme, lahko pa jih zmešamo samo z vodo in pijemo kot sok. Če želimo žele malo okrasiti, vanj, preden zapremo kozarček, dodamo nekaj bezgovih cvetkov.

    Milka Koren, ekološka kmetija Koren: Marmelada iz malin in kosmulj

    Potrebujemo:

    - 2,5 kg zrelih kosmulj
    - 0,5 kg malin
    - 1,5 kg sladkorja

    Kosmulje pretlačimo in jim odstranimo pečke, zmešamo s polovico sladkorja ter kuhamo. Po 10 minutah dodamo maline, in ko popokajo, primešamo preostanek sladkorja. Vse skupaj kuhamo do primerne gostote – ko se kaplja marmelade na krožniku ne razleze več. Vročo marmelado damo v ogrete kozarce in zapremo.

    Maja Kukovičič, ekološka kmetija Kukovičičev mlin: Domača jagodna marmelada brez sladkorja

    Potrebujemo:

    - 1 kg dobro zrelih jagod

    - 15 dag naribanih jabolk

    -  sok ene limone

    Jagode očistimo, naribamo jabolka in dodamo limonin sok. Kuhamo 1 uro. Proti koncu kuhanja iz posode odvzamemo 2 dl soka, da marmelada ne bo preveč tekoča. S paličnim mešalnikom zmeljemo vsebino in vroče nadevamo v manjše kozarce. Vroče kozarce pokrijemo s krpo, da se sami spasterizirajo. Marmelado je treba po tem, ko jo odpremo, porabiti v enem tednu. Dober tek!

    Zarja št. 27, 5. 7. 2016

Estrada

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

anna-sorokin
Zloglasna lažna dedinja

Foto: Obsojena prevarantka Anna Sorokin med nastopom v priljubljenem šovu s sledilno napravo na nogi

robert petan_foto jernej kokol (2)
Po poroki

Robert Petan razkril podrobnosti medenih tednov in nove sezone satirične oddaje

Sophia Loren
Italijanska igralka

Filmska diva Sophia Loren na pragu okroglega jubileja

PR_danielpopovic
Aktual

VIP večerja z Danielom Popovićem v Hotelu Dolenj'c

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste