Sestavine: Kvašeno testo: 60 dag moke + 1 žlica soli + 2 dag kvasa + 2 dag sladkorja + 5 dag maščobe + 1 jajce + 3 dl mleka + 1 žlica kisle smetane; Nadev: 0,5 kg skute + 5 dag sladkorja + 1 jajce + 2 dl sladke smetane + 10 dag mletih orehov + sesekljan pehtran + nastrgana limonina lupina; posip: maslo + dve žlici drobtin.
Priprava: Iz navedenih sestavin zamesimo kvašeno testo, ki naj vzhaja najmanj pol ure. Vzhajano testo zvrnemo na pomokano desko ali prt in ga po potrebi razdelimo na več hlebčkov. Testo razvaljamo v pravokotnik ter namažemo z nadevom. Nato testo zavijemo v rahlo pomokan prt, zavežemo in kuhamo v slanem kropu na zmernem ognju približno 30 minut. Ko je štrukelj kuhan, ga vzamemo iz kropa, odvijemo iz prta ter razrežemo na rezine, ki jih zabelimo z drobtinami, popraženimi na maslu.
Vipavske štruklje vedno ponudimo za sladico.
Združenje turističnih kmetij Slovenije izvaja projekt Ohranimo gastronomsko dediščino, s finančno pomočjo Norveške, Islandije in Liechtensteina. Informacije: www.slovenia.info/uzivajmobrezmeja
Foto: Tomo Jeseničnik