Nasveti

Vipavski štruklji

Jana
17. 7. 2009, 01.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Štruklji so prav gotovo znamenita slovenska jed, ki jo v vsakem kraju pripravljajo malce drugače. V Vipavski dolini veljajo za praznično.

Štruklji so prav gotovo znamenita slovenska jed, ki jo v vsakem kraju pripravljajo malce drugače. V Vipavski dolini veljajo za praznično. Gospodinja Petra s turistične kmetije Na hribu (www.nahribu-zorz.veha.net) v vasi Slap pri Vipavi pravi, da so jih poleg za praznike nekoč kuhali ob večjih delih na kmetiji – ob trgatvi, krstu, birmi in na praznik krajevnega zavetnika oziroma ob praznovanju dneva posvetitve cerkve. »Danes jih kot sladico pripravljajo vse leto, ne glede na letni čas, praznike in kmečka opravila,« je še pojasnila ter nam zaupala svoj recept za štruklje iz kvašenega testa s sladkim orehovim in skutinim nadevom.

Sestavine: Kvašeno testo: 60 dag moke + 1 žlica soli + 2 dag kvasa + 2 dag sladkorja + 5 dag maščobe + 1 jajce + 3 dl mleka + 1 žlica kisle smetane; Nadev: 0,5 kg skute + 5 dag sladkorja + 1 jajce + 2 dl sladke smetane + 10 dag mletih orehov + sesekljan pehtran + nastrgana limonina lupina; posip: maslo + dve žlici drobtin.

Priprava: Iz navedenih sestavin zamesimo kvašeno testo, ki naj vzhaja najmanj pol ure. Vzhajano testo zvrnemo na pomokano desko ali prt in ga po potrebi razdelimo na več hlebčkov. Testo razvaljamo v pravokotnik ter namažemo z nadevom. Nato testo zavijemo v rahlo pomokan prt, zavežemo in kuhamo v slanem kropu na zmernem ognju približno 30 minut. Ko je štrukelj kuhan, ga vzamemo iz kropa, odvijemo iz prta ter razrežemo na rezine, ki jih zabelimo z drobtinami, popraženimi na maslu.
Vipavske štruklje vedno ponudimo za sladico.

Združenje turističnih kmetij Slovenije izvaja projekt Ohranimo gastronomsko dediščino, s finančno pomočjo Norveške, Islandije in Liechtensteina. Informacije: www.slovenia.info/uzivajmobrezmeja

Foto: Tomo Jeseničnik

Estrada

Ansambel bratov Poljanšek z Rudijem Poljanškom v ozadju.
50. letnica

Koncert Veselo v Kamnik – na Veseljaku to nedeljo ob 20.00

svetlana-makarovic, presernova-nagrada
Po četrt stoletja

Foto: Svetlana Makarovič »končno« prejela Prešernovo nagrado

Posnetek zaslona 2024-12-02 124801
Kralj svoje kuhinje

Rok Stubičar prepričal Ajdo, da je pečenka iz potrebušine izvrstna jed

praznujteznami_FB_IGstory
"Hitri prsti"

Praznujte z Aktualom v Stožicah!

Zvezdana Mlakar
Tisti dnevi v mesecu

(Video) Zvezdano Mlakar je seksualna energija vlekla k soigralcu

Janezi, Tivoli
Novoletni festivalček smeha

Janezi se po dvakrat razprodanem Tivoliju odpravljajo na turnejo

Zanimivosti

sušilna stroj, pralni stroj
Sušilni stroj

Previdno s sušenjem čipkastega perila in športne opreme

spomin, pozabljivost, demenca
Hujšamo

Dieta z zimsko hrano, ki izboljša razpoloženje in zašili sive celice

parfum, darilo, prazniki, bozic, december, soliver
Zanimivosti

Izberite vonj, ki bo pisan na kožo

IMG_29BC6AFF4E04-1
Zanimivosti

Ko si invalid, se pri ljudeh zabriše realen pogled na tvoje delo

tenis žoga1
V hladnih mesecih

Teniška žogica na vrtu lahko pozimi reši življenje živalim

otroci tekmujejo, medalja
Obšolske dejavnosti

Tekmovanje daje otroku priložnost za ocenjevanje svojih sposobnosti