Nasveti

Zelenjavni narastek s polento

Jana
5. 8. 2009, 15.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Hitro pripravljena jed za počitniške dni

Za 6 oseb
Priprava: 30 minut
Pečenje: 20 minut

Sestavine : 2 jajčevca (500 g) * 3 bučke (400 g) * sol * 3 paradižniki (300 g) * 250 g mocarele * 2 šopka bazilike * 8 žlic olivnega olja * 50 g instantne polente * 0,5 litra bistre zelenjavne juhe (iz kocke) * 150 g sveže naribanega parmezana * sveže mlet poper * 2 jajci * olje za pekač * mleta sladka paprika za posipanje.

Priprava: Jajčevce in bučke očistimo ter narežemo na 1 cm debele rezine. V skledi jih pomešamo s pol žličke soli in pustimo stati 20 minut. Medtem očistimo paradižnike in jih narežemo na tanke rezine. Mocarelo narežemo na 1 cm debele rezine. Liste bazilike osmukamo s stebel. V veliki ponvi segrejemo 4 žlice olja. S papirnato brisačo popivnamo rezine bučk in jajčevcev ter jih na hitro opečemo na olju z obeh strani. Poberemo jih iz ponve in pustimo, da se ohladijo. Model za narastke namastimo z malo olja, vanj zložimo menjaje plasti popečene zelenjave, paradižnikov in mocarele. Pečico ogrejemo na 200 stopinj. V kozici segrejemo preostalo olivno olje in  med mešanjem popražimo polento. Zalijemo z vročo zelenjavno juho in pustimo, da zavre. Na šibkem ognju naj polenta počasi vre 5 minut, pri tem jo pogosto premešamo. Odstavimo, primešamo parmezan, solimo in popramo. Dodamo jajci ter ju hitro in močno razmešamo v polenti. Zelenjavo v pekaču prelijemo s polento. Model postavimo v pečico in pečemo narastek od 15 do 20 minut, da se površina zlato rjavo zapeče. Posipamo z mleto sladko papriko in takoj ponudimo.

Nasvet: Po želji lahko poleg jajčevcev in bučk uporabimo kako drugo poletno zelenjavo, na primer papriko, stročji fižol in podobno.

Zanimivosti

profimedia-0941886169
Fotografija dneva

Pande zasedle letališče v Hongkongu

rep49-2024_naslovka
Zanimivosti

Lovci na upokojence: politična ozadja upokojenskih strank Vlada Dimovskega, Karla Erjavca in Pavla Ruparja

Andrej Vodušek, Sanja Brezočnik, Nejc Tisu, Štefan Šarkezi, Rok Pintar, Filip Koza
Pomembne mejnik

Rekord za Radio 1 80's: Slovenci vse bolj obožujemo hite iz osemdesetih

Foto 1
Zanimivosti

25 let Božičnega jogurta Zelene doline prinaša praznično knjigo Skrivnostni božični recept

image0
Pohitite

Le še 500 vstopnic za Aktualov rojstnodnevni koncert

par, odnosi, prepir
Partnerstvo

Rutina in samoumevnost sta eni najpogostejših uničevalk odnosov