Priprava: 30 minut
Pečenje: 20 minut
Sestavine : 2 jajčevca (500 g) * 3 bučke (400 g) * sol * 3 paradižniki (300 g) * 250 g mocarele * 2 šopka bazilike * 8 žlic olivnega olja * 50 g instantne polente * 0,5 litra bistre zelenjavne juhe (iz kocke) * 150 g sveže naribanega parmezana * sveže mlet poper * 2 jajci * olje za pekač * mleta sladka paprika za posipanje.
Priprava: Jajčevce in bučke očistimo ter narežemo na 1 cm debele rezine. V skledi jih pomešamo s pol žličke soli in pustimo stati 20 minut. Medtem očistimo paradižnike in jih narežemo na tanke rezine. Mocarelo narežemo na 1 cm debele rezine. Liste bazilike osmukamo s stebel. V veliki ponvi segrejemo 4 žlice olja. S papirnato brisačo popivnamo rezine bučk in jajčevcev ter jih na hitro opečemo na olju z obeh strani. Poberemo jih iz ponve in pustimo, da se ohladijo. Model za narastke namastimo z malo olja, vanj zložimo menjaje plasti popečene zelenjave, paradižnikov in mocarele. Pečico ogrejemo na 200 stopinj. V kozici segrejemo preostalo olivno olje in med mešanjem popražimo polento. Zalijemo z vročo zelenjavno juho in pustimo, da zavre. Na šibkem ognju naj polenta počasi vre 5 minut, pri tem jo pogosto premešamo. Odstavimo, primešamo parmezan, solimo in popramo. Dodamo jajci ter ju hitro in močno razmešamo v polenti. Zelenjavo v pekaču prelijemo s polento. Model postavimo v pečico in pečemo narastek od 15 do 20 minut, da se površina zlato rjavo zapeče. Posipamo z mleto sladko papriko in takoj ponudimo.
Nasvet: Po želji lahko poleg jajčevcev in bučk uporabimo kako drugo poletno zelenjavo, na primer papriko, stročji fižol in podobno.