Za 4 osebe
Priprava: 30 min
Pečenje: 1 ura in 45 minut do 2 uri
Porcija: 790 kcal /3310 kJ + 74 g beljakovin + 74 g maščobe + 42 g ogljikovih hidratov
Sestavine: za peko pripravljena raca (okoli 2 kg) + sol + poper + 4 majhna kisla jabolka + 200 g suhih sliv + 1 velika čebula + 150 ml rdečega portskega vina + od 2 do 3 žlice temnega škroba za omako + zobotrebci + kuhinjska nit + alu folija.
Priprava: Drobovino in maščobo odstranimo iz race. Raco znotraj in zunaj umijemo z vodo ter posušimo. Znotraj in zunaj jo natremo s soljo in poprom.
Jabolka narežemo na kose. Kose jabolk in suhe slive zmešamo ter s to maso napolnimo raco. Z zobotrebci in nitjo zapremo odprtino. Perutnice in bedra povežemo z nitjo. Raco položimo v pekač. Čebulo na grobo narežemo in kose porazdelimo okoli race. Pečico segrejemo na: 200 električno, 175 stopinj C ventilacijsko in na 3. stopnjo plinsko ter pečemo 1 uro in 45 minut. V pekač postopoma dolijemo 3/4 l vode in raco občasno prelijemo s pečenkinim sokom.
Raco vzamemo iz pečice in jo pokrijemo z alu folijo. Pečenkin sok zlijemo skozi sito, usedlino v pekaču pa prelijemo s portskim vinom, da se stopi. Omako razmastimo, jo pokuhamo in dodamo temni škrob za omake. Začinimo s soljo in poprom.
Raco z nadevom razrežemo. Omako ponudimo posebej.