Za od 6 do 8 oseb
Priprava: pol ure
Pečenje: 3 ure in pol
1 porcija: 690 kcal/2840 kJ + 39 g beljakovin + 41 g maščob + 29 g ogljikovih hidratov
Sestavine: očiščena gos (4 kg) + gosje drobovje + sol + poper + 300 g belega kruha + 5 čebul + 200 g kumkvata (majhni sadeži z okusom pomaranče) + šopek majarona + 25 g masla za nadev + 2,5 dl rdečega vina + 50 g masla + 250 g brusnic (svežih ali posušenih) + 2 žlici vloženih brusnic + 1–2 žlici jedilnega škroba + 1 dl pomarančnega soka + kuhinjska nit.
Priprava: Gos umijemo in ji odstranimo drobovje. Posolimo in popopramo notranjost. Pripravimo nadev: kruh narežemo na kocke, tri čebule na lističe, kumkvat na krhlje in nasekljamo majaron. Čebulo opečemo na 25 g vročega masla. Dodamo kruh, majaron in kumkvat ter nekaj minut pražimo. Solimo in popramo.
Z nadevom napolnimo gos in jo zašijemo z nitjo. Bedra in perutnice povežemo k trupu. Gos položimo s prsno stranjo na mrežo in pod gos podstavimo pekač za odtekanje maščobe, v katerem naj bo 2,5 dl vode. Pečemo v električni pečici na 175, v ventilacijski na 150 stopinjah C in v plinski pečici na stopnji 2 tri ure in pol.
Po uri in pol peke gos obrnemo. V posodo pod gosjo dodamo na kocke narezani dve čebuli, gosjo drobovino in spet 2,5 dl vode. S tekočino večkrat polijemo gos. 15 minut pred koncem peke dvignemo temperaturo pečice na 225 v električni, 200 stopinj C v ventilacijski pečici ter v plinski na stopnjo 4.
Po treh urah in pol pečenja vzamemo gos iz pečice. Sok, ki se je nabral v posodi pod njo, precedimo skozi sito ali ga zmeljemo s paličnim mešalnikom. Ostanke v posodi zalijemo z vinom in vse skupaj dodamo osnovni omaki.
Brusnična omaka: 25 g masla stopimo, dodamo brusnice in jih na hitro podušimo. Zalijemo z osnovno omako, dodamo vložene brusnice, pomarančni sok in jedilni škrob ter kuhamo 7 minut.