Za 3 osebe
Priprava: 30 minut
Pečenje: 15 minut
Sestavine: 250g na kocke narezane svinjine * 1 žlička soli * 1,5 žlice vinjaka * 1 stepeno jajce * 1 žlica jedilnega škroba * olje za cvrenje * 1 zelena paprika * 2 mladi čebuli * 400 g ananasovih koščkov iz konzerve (odcedimo jih, sok pa prihranimo) * 150 g bambusovih vršičkov; * za omako: 3 žlice kisa * 3 žlice sladkorja * pol žličke soli * 1 žlica paradižnikove mezge * 1 žlica sojine omake * 1 žlica jedilnega škroba * 1 žlička sezamovega olja.
Priprava: V skledi pomešamo na kocke narezano meso, sol in vinjak. Postavimo za 15 minut v hladilnik, da se meso navzame okusa. Dodamo najprej stepeno jajce in nato jedilni škrob. Temeljito premešamo. V voku ali globoki ponvi segrejemo olje za cvrenje. Primerno vroče je takrat, ko se ob ročaju lesene kuhalnice, ki ga potopimo v olje, delajo mehurčki. V razgreti maščobi cvremo koščke mesa 3 minute. Vok odstavimo s štedilnika, meso pa pustimo, da se v maščobi peče še 2 minuti. Poberemo ga s penavko in dobro odcedimo na plasti papirnatih brisač. Vok spet pristavimo in damo na maščobo narezane bambusove vršičke ter jih med mešanjem pražimo 2 minuti. Poberemo jih s penavko in odcedimo na plasti papirnatih brisač. Iz voka zlijemo olje in ga zavržemo, pustimo ga le še za 1 žlico. Na tem olju prepražimo na kratke koščke narezano mlado čebulo in na kockice narezano, očiščeno papriko. Zmešamo sestavine za omako in malo ananasovega soka. Omako zlijemo v ponev k zelenjavi. Med mešanjem kuhamo, da se omaka zgosti. V omako damo ocvrto meso, bambusove vršičke in koščke ananasa. Ponudimo z rižem.
Nasvet: Z ananasom pripravljamo tudi piščanca v sladko-kisli omaki. Potrebujemo 400 g piščančjega belega mesa, 1 rdečo papriko, 1 por, 1 konzervo ananasovih koščkov, 1 stekleničko gotove sladko-kisle omake in olje. V ponvi segrejemo olje in popečemo na trakove narezano piščančje meso. Dodamo očiščen in na obročke narezan por ter na koščke narezano papriko. Med mešanjem pražimo vse skupaj 10 minut. Odcedimo ananasove koščke in jih stresemo v ponev k preostalim sestavinam. Prilijemo sladko-kislo omako, premešamo, da še enkrat zavre, in ponudimo.