Za 4 osebe
Priprava: 30 minut
Kuhanje: 15 minut
Sestavine: 4 rdeče čebule * 100 g mesnate prekajene slanine (pancete) * 2 žlici olivnega olja * 1 žlička sladkorja * 50 ml rdečega vina * 2 dl kokošje juhe iz kocke * od 1 do 2 žlici ribezovega želeja (marmelade) * 1 žlička posušenega timijana * sol * poper * 2 žlici balzamičnega kisa * 500 g širokih rezancev (pappardelle) * 3 žličke mrzlega masla * 75 g naribanega parmezana ali ovčjega sira (pekorino).
Priprava: Čebule olupimo, prerežemo in narežemo na tanke pramene. Slanino narežemo na kockice. V globoki ponvi segrejemo olje in prepražimo slanino, da izpusti maščobo. Dodamo čebulo in med mešanjem pražimo, da postane steklasta. Posujemo s sladkorjem, premešamo in pustimo, da sladkor zlato porumeni – karamelizira. Zalijemo z vinom in juho, dodamo ribezovo marmelado in timijan. Na šibkem ognju kuhamo kakih 15 minut. Solimo, popramo in začinimo z balzamičnim kisom. Medtem skuhamo rezance v obilo osoljenega kropa. Primerno skuhani so takrat, ko so pod zobmi še nekoliko čvrsti. Odcedimo jih na cedilu. V omako, ki počasi vre, zamešamo kosmiče mrzlega masla. Dodamo rezance in premešamo. Takoj ponudimo. Zraven postrežemo naribani sir, s katerim si vsak posipa rezance po okusu.
Nasvet: Ko odcedimo rezance, prihranimo nekaj tekočine od kuhanja. Če je omaka pregosta oziroma če jed ni dovolj sočna, ji prilijemo in primešamo tekočino od kuhanja.