Za 2 kozarčka po 1,5 dl
Priprava: 15 minut
Kuhanje: 35 minut
Sestavine: 3 biopomaranče (230 g) * 2 sočni navadni pomaranči * 225 g sladkorja * 2 zvezdasta janeža.
Priprava: Biopomaranče temeljito umijemo pod tekočo vodo, obrišemo do suhega in (ne pretanko) olupimo. Lupine na drobno narežemo in sesekljamo. Pomaranče nato olupimo do živega, izmed kožic izrežemo krhlje – fileje. Sok, ki pri tem izteče, prestrežemo. Iztisnemo 2 pomaranči. Pomarančni sok, sesekljano pomarančno lupino in pomarančne fileje pristavimo v kozici. Ko tekočina zavre, dodamo zvezdasti janež. Kuhamo in mešamo na srednje močnem ognju od 25 do 30 minut, da se marmelada primerno zgosti. Odstranimo zvezdasti janež, marmelado pa napolnimo v 2 kozarčka po 1,5 dl. Kozarčka takoj tesno zapremo. Pomarančna marmelada tekne s pecivom, kruhom, opečencem, pa tudi kot pikantni dodatek k sirovi plošči, na kateri so na primer siri brie, kamamber, gavda …
Nasvet: K siru in pomarančni marmeladi postrežemo s črnim ali ajdovim kruhom z orehi. Sirovo ploščo okrasimo s pomarančnimi krhlji.