Topla solata z jadranskimi lignji
Recept iz sodobne slovenske družinske kuharice Ljubezen skozi želodec avtorjev Valentine Smej Novak in Luke Novaka.
Sestavine: 2 velika jadranska lignja (ali 500 g malih lignjev) + 1 pločevinka belega fižola (400 g; lahko tudi rjavega) + 1 srednje velika rdeča čebula + 1 majhen svež čili + šop peteršilja + sok 1 limone + olivno olje + groba sol in sveže zmlet črni poper
Priprava: Lignje naj vam očistijo v ribarnici, nato doma do maksimuma razgrejte rebrasto ponev (če je nimate, lahko tudi navadno z debelim dnom). Vanjo kanite žlico ali dve olivnega olja, nanj položite lignje in jih na vsaki strani pecite približno od 3 do 5 minut, odvisno od ponve in štedilnika. Ko dobijo značilne proge od žara ali se zlato rjavo zapečejo, jih vzamemo iz ponve in na deski narežemo na kolobarčke.
Damo jih v kakšno lepo pisano skledo, solimo z grobo soljo in zabelimo z malo olivnega olja. Premešamo. Fižol odcedimo in oplaknemo ter dodamo k lignjem. Zatem čebulo narežemo na fine trakce, prav tako čili, ki mu odstranimo semena. Dodamo v skledo. Peteršilj na grobo nasekljamo in ga tudi dodamo v skledo. Čez stisnemo limono, premešamo in po potrebi dosolimo, predvsem pa krepko popramo. Nazadnje po okusu dodamo še malo olivnega olja.
Nasvet: Postrežemo toplo ali mlačno, tako da si vsak vzame svojo porcijo kar iz sklede.