Nasveti

Cvetača po indijsko

Jana
2. 2. 2010, 10.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Zimskla zelenjava s pridihom eksotike.

Za 2 osebi
Priprava: 20 minut
Kuhanje: 15 minut

Sestavine: 1 cvetača (500 g) * 2 stroka česna * košček svežega ingverja (2 cm) * 1 majhna čebula * 2 žlici rastlinskega olja * 1 žlica karija v prahu * 200 g zamrznjenega graha * 200 g sladke smetane * sol * poper.

Priprava: Cvetačo očistimo, razdelimo na cvetke, te pa oplaknemo in dobro odcedimo na cedilu. Večje cvetke prerežemo. Kocen narežemo na 1 cm velike kocke. Olupimo česen in ga drobno sesekljamo. Olupimo in sesekljamo tudi ingver. Čebulo olupimo in prerežemo, polovici pa narežemo na tanke rezine. V kozici segrejemo olje in na srednje močnem ognju med mešanjem 2 minuti pražimo čebulo, česen, ingver in kari. Primešamo cvetačo, prilijemo 4 žlice vode in dušimo v pokriti kozici na šibkem ognju 10 minut. Primešamo neodtaljen grah in zalijemo s smetano. Pustimo, da ponovno zavre, nato zmanjšamo ogenj in kuhamo v pokriti kozici še 5 do 6 minut, toliko, da je cvetača kuhana, a še čvrsta. Solimo in popramo. Ponudimo z dušenim rižem kot glavno brezmesno jed. Tako pripravljena cvetača pa je lahko tudi zelenjavna priloga k mesnim ali ribjim jedem. V tem primeru zadostujejo količine za 4 osebe.

Nasvet: Kako kuhamo cvetačo: najprej ji odstranimo trde zunanje liste in odrežemo spodnji konec kocena. Cvetke posamič odlomimo ali odrežemo od kocena. Pri kuhanju cvetača oddaja močan, nekoliko neprijeten vonj. To preprečimo, če damo v kozico tudi košček kruhove sredice, namočene v kis. Ko pripravljamo jedi, računamo na osebo od 200 do 250 g cvetače. Če kuhamo cvetačo celo, jo pristavimo s hladno osoljeno vodo in pustimo, da počasi vre od 30 do 40 minut. Če kuhamo posamične cvetke, pa so kuhani v 15 do 20 minutah.

Estrada

Ansambel bratov Poljanšek z Rudijem Poljanškom v ozadju.
50. letnica

Koncert Veselo v Kamnik – na Veseljaku to nedeljo ob 20.00

svetlana-makarovic, presernova-nagrada
Po četrt stoletja

Foto: Svetlana Makarovič »končno« prejela Prešernovo nagrado

Posnetek zaslona 2024-12-02 124801
Kralj svoje kuhinje

Rok Stubičar prepričal Ajdo, da je pečenka iz potrebušine izvrstna jed

praznujteznami_FB_IGstory
"Hitri prsti"

Praznujte z Aktualom v Stožicah!

Zvezdana Mlakar
Tisti dnevi v mesecu

(Video) Zvezdano Mlakar je seksualna energija vlekla k soigralcu

Janezi, Tivoli
Novoletni festivalček smeha

Janezi se po dvakrat razprodanem Tivoliju odpravljajo na turnejo

Zanimivosti

sušilna stroj, pralni stroj
Sušilni stroj

Previdno s sušenjem čipkastega perila in športne opreme

spomin, pozabljivost, demenca
Hujšamo

Dieta z zimsko hrano, ki izboljša razpoloženje in zašili sive celice

parfum, darilo, prazniki, bozic, december, soliver
Zanimivosti

Izberite vonj, ki bo pisan na kožo

IMG_29BC6AFF4E04-1
Zanimivosti

Ko si invalid, se pri ljudeh zabriše realen pogled na tvoje delo

tenis žoga1
V hladnih mesecih

Teniška žogica na vrtu lahko pozimi reši življenje živalim

otroci tekmujejo, medalja
Obšolske dejavnosti

Tekmovanje daje otroku priložnost za ocenjevanje svojih sposobnosti