Nasveti

Nega las

Jana
3. 2. 2010, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

e vsak dan ubadate s poškodovanimi konicami, štrenastimi kodri ali neukrotljivimi lasmi? Zaradi teh težav in težavic res ni treba pretirano skrbeti, saj za vsako od njih obstaja rešitev.

Se vsak dan ubadate s poškodovanimi konicami, štrenastimi kodri ali neukrotljivimi lasmi? Zaradi teh težav in težavic res ni treba pretirano skrbeti, saj za vsako od njih obstaja rešitev.
Se vsak dan ubadate s poškodovanimi konicami, štrenastimi kodri ali neukrotljivimi lasmi? Zaradi teh težav in težavic res ni treba pretirano skrbeti, saj za vsako od njih obstaja rešitev.

Kako ukrotiti električne lase?
Kadar se lasje kar sami dvigujejo v zrak in neprijetno štrlijo, bo pomagalo, če jih pogladite z dlanmi, ki ste jih natrli s kremo za roke oziroma običajno večnamensko kremo. Za preprečevanje te neprijetnosti pa uporabite kremaste šampone, ki lase izdatno navlažijo; vlažni lasje namreč ne podlegajo naelektrenosti.

Kaj okrepi lomljive lase?
Kot zmeraj in povsod je tudi pri tem problemu najbolje začeti pri osnovi – negi lasnih korenin. Zdrava lasna korenina potrebuje hranilne snovi, to pa ji najlaže zagotovimo ne z nego, temveč od znotraj: s primerno zdravo prehrano. Na voljo so – kot prehrambni dodatek – tudi dražeji z vsemi lasem koristnimi sestavinami. Iz zdrave korenine pa bo zrasel lep, zdrav in krepek las.

S čim ublažiti srbeče lasišče?
Le nikar se ne praskajte, saj bo samo huje in huje! Lasno kozmetiko za oblikovanje frizure skrčite na minimum in nikoli ne sušite las z vročim sušilnikom. Za umivanje las pa uporabljajte le blag in pH nevtralen šampon.

Kako obogatiti videz tankih las?
Najučinkovitejše je sicer umetno kodranje las, ki popestri pričesko in jo naredi bogatejšo, verjetno pa se boste prej odločili za izdelke, ki poudarjajo košatost. Teh je na trgu kar nekaj, od šampona, gela, pene in razpršilca. Pomagalo pa bo tudi, če si lase visoko spnete in izvlečete posamezne pramene; morda jih poudarite tudi z barvnim nanosom in pričeska bo delovala razigrano.

Katera barva je zame?
Za naravni videz las se nanesen barvni odtenek ne sme oddaljevati od naravnega za več kot dva odtenka. Upoštevati pa je treba tudi barvo polti. Strokovnjaki na podlagi izkušenj zatrjujejo, da svojo naravno barvo las običajno ocenjujemo nekoliko temnejšo, kot je v resnici, zato pri izbiri barve za lase posezite po svetlejši alternativi.

Koliko pene je treba za oblikovanje pričeske?
Pri oblikovanju in tudi negi je bolje čim manj! Za oblikovanje dolgih las uporabimo učvrstitveno peno v količini, ki ustreza velikosti tenis žogice, pri kratkih laseh bo dovolj nanos v velikosti oreha. Gel za lase zajemimo s prstom, razmažimo pa dlani in šele nato z rokami oblikujmo pričesko. Ne pozabite, da je šampon po umivanju las treba temeljito sprati, saj lahko ostanki, ki se zasušijo v lase, te poškodujejo.

Kako zgladiti kodre?
Tudi glajenja kodrov se lahko lotite kar sami doma, a potrebnih je vsaj nekaj izkušenj in precej potrpežljivosti. Najprej umijte lase s specialnim šamponom za glajenje las, na koncu pa izdatno nanesite kremo za glajenje. Lase razdelite v pramene ter vsakega posebej izravnavajte s krtačo in sušilnikom in šele nato uporabite klešče za glajenje las. Lase najprej popršite s sredstvom za zaščito pred pregrevanjem, nato pa vsak pramen posebej izravnajte z likalnikom za lase.

Kako do večjega leska las?
Sredstva za bolj bleščeče lase prevlečejo vso povrhnjico lasu s tanko plastjo in tako zapolnijo raze na povrhnjici. Las postane bolj gladek, zato se svetloba na njem bolje odbija in dobi sijoč videz. Mnogo tovrstnih preparatov vsebuje tudi posebne dodatke za povečan učinek, npr. diamantni puder. Alternativo pa ponuja kar domača kuhinja: lase sperite s hladno mineralno vodo.

Kakšna je dobra krtača za lase?
Pri izbiri krtače za lase bodite pozorni predvsem na material, iz katerega je narejena. Najboljše so seveda krtače iz naravnih materialov, saj so dobre za lase in jih pri razčesavanju ne naelektrijo. Enako velja za glavnike. Poiščite glavnike iz lesa ali roževine, še posebno če imate dolge lase z lomljivimi konicami.

Kako popraviti upadlo pričesko?
Potrebujete razpršilec z močnim učinkom utrjevanja. Lase razdelite v posamezne pramene, dvignite jih in jih od spodaj popršite pri lasišču – tako boste lase podprli. Na koncu s prsti rahlo pomasirajte ali pa s sušilnikom še dodatno povečate bujnost. Če pa se vam zelo mudi, je najučinkovitejše, če jih preprosto natupirate z gostim glavnikom.

Ali je hkrati z barvanjem potrebno tudi striženje las?
Poškodovane konice se obarvajo drugače od preostalega lasu, zato je priporočljivo lase pred barvanjem ostriči. Še posebno pri barvnih pramenih je potrebno res natančno oblikovanje, da pridejo lasje lepše do izraza.

Kako negovati mastne lase?
Mastne lase je treba čim manjkrat umivati, pa čeprav se je težko vzdržati. Prepogosto umivanje namreč še bolj razdraži lasišče in poruši njegovo naravno uravnoteženost. Umivajte jih le vsak tretji dan. Vmes pa jih osvežite z osvežitvenim sprejem ali suhim šamponom, ki bosta lasem odvzela mastni lesk. (jz)

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste