Nasveti

Nega in ličenje

Jana
17. 2. 2010, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Največje napake pri negi kože Za lepo kožo vam ni treba zapraviti celega premoženja, sploh pa ne za vse mogoče »čudežne« kreme s prav tako »čudežnimi« trimestnimi številkami. Vsa zvijača je v navadah.

Za lepo kožo vam ni treba zapraviti celega premoženja, sploh pa ne za vse mogoče »čudežne« kreme s prav tako »čudežnimi« trimestnimi številkami. Vsa zvijača je v navadah. Torej – katere slabe navade vplivajo na našo kožo?

1. Gel za obraz z veliko pene. Veliko žensk misli, da je gel za obraz tem boljši, čim več pene proizvede, saj tako bolj čisti kožo. Toda pretirano penjenje je znak visoke vsebnosti detergenta, kar nikakor ne more biti dobro za vašo kožo. Poiščite čistila, ki vsebujejo maščobne kisline, kar bo zares okrepilo vašo kožo. Priporočamo čistilna olja, ki odstranijo ličila in umazanijo, ne da bi poškodovala naravno zaščitno plast kože.

2. Preveč zapravljate za nego kože? Dragi kompleti nočnih in dnevnih krem, gelov in tonikov vseh vonjav nas sicer razvajajo, ampak nič od tega razkošja ni nujno potrebno za vašo kožo. Če že morate zapraviti celo premoženje za kozmetiko, se raje odločite obiskati lekarno, povprašajte za nasvet in se pozanimajte o ozadju kozmetičnega izdelka, njegovi preizkušenosti ter kakovosti.
 
3. Umivanje obraza v napačnem trenutku. Vedno se umijte po tem, ko že izperete šampon in balzam z las. Veliko balzamov pa tudi nekateri drugi izdelki za nego las, recimo kokosovo olje, vsebuje snovi, ki mašijo pore.

4. Ne obrišete si dobro hrbta, potem ko nanesete balzam na lase. Morda ste nori na uporabo balzamov, saj vam je všeč občutek mehkih las. Ampak vaš hrbet (če imate dolge lase) vam zagotovo ne bo hvaležen, še posebno če imate po hrbtu mozolje. No, zdaj mogoče veste, zakaj.
 
5. Poskušate izprati akne? Akne niso higienska, ampak hormonska težava. Namesto da se jih hočete na silo znebiti, z zelo nežnim čistilnim gelom (torej s čim manj pene) sperite kožo, ne da bi jo nadražili. In če že morate uporabiti luščilo, ga uporabljajte samo enkrat na teden. Vendar ne sme vsebovati grobih delcev, temveč enako velike okrogle »mehurčke«. Če pretiravate s pilingom, bo to tako razdražilo kožo, da se bo začela še bolj mastiti.

6. Vas pri nakupu prelisičijo sestavine? Recimo: krema iz zelenega čaja, krema iz izvlečkov riža, beta … hidro … kisline … Kako pa vam zveni krema iz zelene solate? Res je, vsak nov izdelek na trgu lahko za koga naredi čudeže. Vendar to ne pomeni, da bo enako učinkoval na vas. Pogosta napaka je misliti, da bo nov izdelek gotovo boljši od tega, ki ga že imate. Pazite, da ne boste preveč eksperimentirali. Če se že odločite za novost, dajte koži čas, da vam pove, ali je izdelek v redu ali ga odklanja. Pazite, kakšen bo občutek na obrazu po nanosu, in opazujte odziv kože.
7. Ne preberete navodil. Pomembno je, da na izdelkih preberete drobni tisk – še posebno če imate mastno kožo ali rdečico. Razni oreščki na prvi pogled resda učinkujejo naravno, vendar lahko kljub temu zamašijo vaše pore.
8. Zanemarjate kožo od vratu navzdol. Krokodilja koža po rokah in nogah je neprivlačna, vendar obstaja več kot samo estetski razlog za nego vaše kože od vratu navzdol. Koža je narejena tako, da preprečuje vstop bakterij, in ko postane tako suha, da se morate praskati, se lahko okužite. Kožo po telesu morate jemati enako resno kot kožo na obrazu.
9. Dotikanje. To je majhna skrivnost vseh nas – nezmožnost, da pustimo obraz pri miru. To je največja napaka, pa se še vedno spozabimo: stiskanje, božanje predelov obraza, drgnjenje, praskanje … Morate se zalotiti, ko stikate po obrazu, in se poskusiti tega odvaditi.
10. Klasična napaka: ne pijete dovolj vode. Pri tem ne velja pitje gaziranih pijač in vseh vrst sladkorja. Pitje vode je ključno za zdravje vaše kože, in ko je ne pijete dovolj, se to pozna na vaši koži. Vendar vam ni treba spiti deset kozarcev vode na dan, če dobite vodo iz virov, kot sta naravni pomarančni sok in sadje.
11. Premalo spanca. Ne samo vaše zdravje, tudi vaša koža vam bo hvaležna, če se boste dovolj naspali. Dovolj pomeni od šest do osem ur dnevno. Umaknite se od računalnika, stran vrzite daljinca, izključite mobilnik in pojdite po sloviti »lepotni spanec«.
12. Ne umijete si obraza pred spanjem. To je že skoraj zločin. Če pustite na obrazu svoja ličila in dnevni znoj, umazanijo, maščobo in druge snovi iz okolja, bo to povečalo vaše težave s kožo. Naredite si uslugo in si zabičajte, da si boste vsak večer pred spanjem umili obraz. Najverjetneje boste tudi lepše spali.
13. Krema za oči. Znamenja staranja se najprej pokažejo okoli oči, saj je koža tam občutljivejša in se lažje »zguba«. Če jo želite učvrstiti in nahraniti s hranljivimi snovmi, je priporočljivo uporabljati kremo za oči dvakrat na dan, in sicer zjutraj in zvečer.
14. Uporabljate tonik na podlagi alkohola po vsakem umivanju? Napaka! Veliko ljudi ne razume bistva tonikov za obraz, saj ne vedo, kakšna je njihova naloga. Toda tonik brez alkohola je dober pripomoček za hidratacijo vaše kože. Celice vaše kože so kot ribe – brez vode umrejo.
15. Antioksidanti! Če se ne prehranjujete zdravo, bi morali jemati dodatke, bogate z antioksidanti. Ti upočasnijo staranje in so poleg vode zagotovo ena pomembnejših stvari za vašo kožo. A zakaj bi zapravljali denar? Raje jejte borovnice, oves, pomaranče, buče, sojo, špinačo, paradižnik …
16. Preveč ličil. Mlada dekleta, ki bi bila rada videti starejša in bolj zrela, večkrat pretiravajo z nanosom ličil. Potem ko se nekatera umirijo s starostjo, druga vztrajajo pri pretiranem ličenju. Vendar bodo po nekaj letih ta ličila naredila več škode kot koristi. Če že morate biti naličene, uporabljajte ličila, primerna svoji starosti po barvah pa tudi sestavinah. Mineralne sestavine so mogoče najboljša rešitev za vas.

 

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste