Nasveti

Spopad s kandido

M. K.
4. 3. 2010, 10.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Če ste kar naprej utrujeni in se slabo počutite, poleg tega pa imate težave z napihovanjem po skoraj vsaki hrani, bolečinami v trebuhu in s prebavnimi motnjami, je mogoče, da vam težave povzroča glivica, imenovana kandida.

Če ste kar naprej utrujeni in se slabo počutite, poleg tega pa imate težave z napihovanjem po skoraj vsaki hrani, bolečinami v trebuhu in s prebavnimi motnjami, je mogoče, da vam težave povzroča glivica, imenovana kandida.

Glivice so enocelični organizmi, ki pripadajo rastlinskemu svetu. Tako kot njim sorodne plesni živijo vsepovsod okrog nas. Družina glivic, ki jim pravimo Candida albicans ali kar kandida, sicer živi v človekovem telesu, predvsem v prebavilih. V normalnih okoliščinah človeku ne povzroča težav. To pa se spremeni tisti trenutek, ko je obrambni sistem organizma oslabljen. Takrat se začno glivice pospešeno razmnoževati, kar lahko vpliva na različne procese v telesu in povzroča številne težave, ki jih niti v sanjah ne bi pripisali tako majhnim organizmom.
Izjemno zoprna nadloga. Kandida ima izredno sposobnost, da hitro poseli sluznico na različnih delih po telesu, zato lahko povzroča zelo raznolike težave. Strokovnjaki, ki se zadnja leta intenzivneje ukvarjajo s kandido, so med njimi našteli utrujenost in brezvoljnost, depresijo, nesposobnost koncentracije, glavobole, probleme v dihalih, hiperaktivnost, težave v genitalnem delu, prebavne motnje (zaprtje, bolečine v trebuhu, drisko, pline, napihnjenost), težave s kožo, z mišicami in živčnim sistemom in še marsikaj.
Antibiotiki, ki jih jemljemo pri okužbah z bakterijami, uničijo tudi koristne bakterije. S tem pa dajejo možnost glivam, da se neomejeno razmnožujejo. Podobno velja za kontracepcijske tabletke, ki prav tako spodbujajo rast glivic. Enak učinek ima prehrana z veliko sladkorja. Toksini, ki jih sproščajo glive, še dodatno oslabijo imunski sistem. Vse skupaj povzroči, da se človek počuti čedalje slabše, čeprav ni videti, da bi bilo z njim kar koli narobe.
Irena, 33-letna ekonomistka, je povedala, da je imela težave že v otroštvu, še posebno pa po prvem in drugem porodu. Bolele so jo roke in noge, imela je glavobole, kar naprej jo je bolelo grlo. Mislila je, da je alergična na kakšno hrano, zato je nehala jesti mlečne izdelke in čokolado ter piti čaj in kavo. Težave so po tem delno izginile. Toda že čez čas so se pojavile drugačne težave: vnetje mehurja, postala je čedalje bolj živčna. Ko je zdravnica posumila, da ji težave povzroča kandida, ji je priporočila ustrezno zdravljenje in dieto.
Kako se je znebimo? Kandide ni prav lahko odpraviti. Pomagamo si lahko s česnom, ki vsebuje žveplove spojine, te pa uničujejo glivice. Vendar bi morali za dober učinek pojesti zelo veliko česna. Glivice uničujejo tudi cimetovo olje, origano, oljčno listje, nageljnove žbice in kardamom. V pripravku (imenuje se Dida), ki je na voljo v naših lekarnah in specializiranih trgovinah, je poleg naštetega še nekaj učinkovin, ki delujejo antiseptično in tudi pomagajo pri težavah s plini v črevesju.
Če se hočete kandide znebiti, morate paziti, da ne jeste živil, ki pospešujejo razmnoževanje gliv. Sem sodi vse, kar je narejeno oziroma pečeno s kvasom, seveda tudi pivo. Na črnem seznamu so brez izjeme vsi sladkorji, tudi med in suho sadje. Svežega sadja lahko pojeste bolj malo, popolnoma prepovedani pa so izdelki iz bele moke, kruh, testenine, torte, pice; jeste lahko le malo polnozrnatih izdelkov. Prepovedan je tudi ves alkohol, vse, kar je vloženo v kisu, pa tudi vsi siri.
Kaj nam potem še ostane? Zelenjava, jajca, meso, ribe, semena, jogurt, oreščki, olja, soja in sojini izdelki pa seveda vse stročnice. Zelo priporočljiva sta tudi kislo zelje in repa.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste