Priprava: Že en dan prej skuhamo neolupljen krompir v osoljeni vodi, ki ji dodamo kumino. Odcedimo ga in shranimo čez noč na hladnem v pokriti posodi. Naslednji dan ga olupimo, na grobo naribamo, solimo in popramo. Jabolki olupimo, razrežemo na četrtine in očistimo peščišč. Vsako četrtino narežemo na 3 krhlje. Gorgonzoli obrežemo skorjo in jo narežemo na 3 do 4 mm debele rezine. V veliki ponvi segrejemo 20 g masla in 2 žlici olja. Na maščobo damo naribani krompir in ga z lopatko nekoliko potlačimo v enakomerno plast. Pečemo na zmernem ognju od 10 do 12 minut, da omleta na spodnji strani zlato porjavi. Pustimo, da zdrsne iz ponve na krožnik. V ponev damo preostalo olje in 20 g masla. Krožnik pokrijemo s pokrovom, da omleto laže obrnemo. Pustimo jo, da z nezapečeno stranjo navzdol zdrsne nazaj v ponev. Na srednje močnem ognju jo pečemo 10 minut. Medtem segrejemo v drugi ponvi 20 g masla in pražimo jabolčne rezine od 3 do 4 minute, da zlato porjavijo. Omleto preložimo (pustimo, da zdrsne) na pekač, prekrit s papirjem za peko. Obložimo jo z jabolčnimi krhlji in rezinami sira. Pekač damo v ogreto pečico pod žar in pečemo od 1 do 2 minuti, da se sir razleze. Omleto ponudimo, takoj ko je pečena, zraven se prilega sveža solata.
Nasvet: Namesto ene velike omlete lahko spečemo več manjših ploščatih zrezkov, ki jih prav tako obložimo z jabolki in sirom ter popečemo na pekaču v vroči pečici.