Nadevane telečje prsi
Ideja za božično glavno jed.
Sestavine: 2 kg telečjih prsi z rebri vred + 6 dag svinjske masti; za nadev: žlička soli + 4 suhe bele žemlje + 1 srednje velika čebula + šopek peteršilja + svež ali posušen majaron + 2 jajci + 4 žlice sladke smetane ali 0,5 dl mleka; voda ali jušna osnova za zalivanje
Priprava: Mesarja prosimo, naj iz mesa izloči rebra in pripravi odprtino za nadev. Rebra položimo v pekač. Meso od znotraj nasolimo. Na drobno nasekljamo čebulo in jo ocvremo na tretjini svinjske masti. Vmešamo peteršilj in vse skupaj prelijemo čez žemlje. Dodamo majaron, razžvrkljani jajci in smetano (ali mleko), posolimo ter kar z rokami zelo dobro zmešamo. Maso nadevamo v odprtino ter jo zašijemo z iglo in belim sukancem.
Telečje prsi položimo v pekač z rebri, polijemo s preostalo vročo svinjsko mastjo in pečemo na 180 stopinjah dve uri. Ves čas skrbno zalivamo. Ob koncu pečenko vzamemo iz pečice, rebra odstranimo, pečico pa ugasnemo. Pečenko prestavimo v drug pekač in ga položimo na toplo. V pekač, kjer se je prej pekla pečenka, nalijemo vodo ali juho in na štedilniku zagrejemo.
Postrežemo z rižem ali pečenim krompirčkom ter kuhano zelenjavo.