Za model s premerom 24 cm
Priprava: 1 ura
Hlajenje: 30 minut
Pečenje: 45 minut
Sestavine: za testo: 250 g moke * 100 g sladkorja v prahu * 150 g masla * ščep soli * naribana lupina 1 neškropljene limone; * za kremo: 50 g zmehčanega masla * 2 jajci * sok in naribana lupina 1 neškropljene pomaranče * 1 žlica jedilnega škroba; * za okrasitev: od 3 do 4 pomaranče * 2 žlici pomarančne marmelade * od 1 do 2 žlici pomarančnega likerja; * poleg tega: maslo za mazanje modela.
Priprava: Iz naštetih sestavin (moka, sladkor v prahu, mrzli kosmi masla, sol, naribana limonina lupina) in 2 žlic ledeno mrzle vode na hitro zamesimo gladko testo. Zavijemo ga v folijo in damo za 30 minut na hladno, da počiva. Pečico ogrejemo na 200 stopinj. Namastimo model za pite. Na kosu papirja za peko razvaljamo testo v krog. S papirjem dvignemo testo in z njim obložimo dno ter rob namazanega modela. Na dnu testo gosto prepikamo z vilicami, da se med peko ne dviga. Testo pečemo v pečici 15 minut. Medtem penasto umešamo maslo. Dodamo jajci in sladkor ter gladko razmešamo. Dodamo pomarančni sok, lupinico in jedilni škrob. Premešamo. Kremno zmes namažemo na pečeno testo v modelu. Postavimo spet v pečico in pečemo še 15 minut. Pomaranče za okrasitev olupimo v živo, tako da odstranimo tudi belo kožico. Narežemo jih na tanka kolesa. Položimo jih na kremno plast torte in pečemo še od 10 do 15 minut. Marmelado gladko razmešamo z likerjem, da dobimo premaz. Z njim premažemo še vročo pomarančno pito, da se lepo sveti.
Nasvet: Pita naj se ohladi. Ko je mlačna, jo posipamo s sladkorjem v prahu, da je lepšega videza. Ko je posladkana, lahko pito na hitro še enkrat postavimo v vročo pečico, toliko, da sladkor karamelizira. Pazimo pa, da sladkorja ne prežgemo, ker potem postane grenak.