Za 2 kozarčka
Priprava: 15 minut
Sestavine: 75 g celih, olupljenih mandljev * 1,5 žlice janeževih semen * 600 g oliv v slanici (zelenih in temnih, s koščico) * 40 g rozin * sol * 2 dl kakovostnega olivnega olja.
Priprava: V teflonski ponvi brez maščobe prepražimo mandlje, da zadišijo. Pustimo, da se ohladijo. Janeževo seme na grobo stremo v možnarju. V skledi pomešamo mandlje, janež, dobro odcejene olive, rozine, sol in olivno olje. Mešanico napolnimo v 2 čista, z vročo vodo oplaknjena kozarca. Zalijemo s toliko olivnega olja, da so olive pokrite. Kozarca tesno zapremo s pokrovom na navoj. Olive naj stojijo najmanj 4 dni, da se okusi pomešajo.
Nasvet: Olive ponudimo z narezkom, lahko pa so tudi priloga k na hitro pečenim mesnim jedem.