Za škatlast pekač, dolg 30 cm
Priprava: 45 minut
Pečenje: 1 ura
Sestavine: 150 g jedilne čokolade * 200 g zmehčanega masla * 200 g sladkorja * 6 jajc * 125 g moke * 1 žlička pecilnega praška * 200 g mletih mandljev * 2 žlici ruma; * poleg tega : maslo in drobtine za model * 200 g čokoladne glazure (gotov izdelek).
Priprava: Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Model namastimo z maslom in potresemo z drobtinami. Čokolado na grobo naribamo. Penasto umešamo maslo in med mešanjem postopoma dodajamo sladkor. Ubijemo jajca in ločimo rumenjake od beljakov. Med mešanjem dodajamo masleni zmesi drugega za drugim rumenjake. Moko pomešamo s pecilnim praškom in presejemo na masleno zmes. Dodamo tudi mlete mandlje in naribano čokolado ter gladko razmešamo. Iz beljakov stepemo čvrst sneg in ga skupaj z rumom vmešamo v masleno testo. Testo damo v model in pečemo v ogreti pečici na srednji rešetki 1 uro. V izklopljeni pečici naj pečeni kolač počiva še 10 minut. Nato ga zvrnemo na rešetkast podstavek. Glazuro segrejemo v vodni kopeli, da se razpusti, in z njo oblijemo kolač. Ko se glazura strdi, lahko kolač narežemo.
Nasvet: Rezine kolača lahko poljubno okrasimo s sladkorjem v prahu: iz tršega papirja izrežemo šablone – izberemo na primer oblike zvezdic, smrečic ali srčkov. Šablono položimo na rezino kolača in izrezano ploskev na debelo posipamo s sladkorjem v prahu.