Nasveti

Vensko popuščanje

Milka Krapež
22. 2. 2011, 15.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Vsakomur se zgodi, da po naporni hoji ali športu čuti bolečine v nogah. Lahko pa se to ponavlja, noge so težke in utrujene, gležnji zatekajo. To so začetni znaki venskega popuščanja, ki mu velja takoj posvetiti vso pozornost, saj ni samo običajen spremljevalec staranja, kakor si marsikdo razlaga.

Vsakomur se zgodi, da po naporni hoji ali športu čuti bolečine v nogah. Lahko pa se to ponavlja, noge so težke in utrujene, gležnji zatekajo. To so začetni znaki venskega popuščanja, ki mu velja takoj posvetiti vso pozornost, saj ni samo običajen spremljevalec staranja, kakor si marsikdo razlaga.

Vensko popuščanje je bolezen. Poenostavljeno povedano – v stenah ven imamo nekakšne zaklopke, ki preprečujejo, da bi se kri vračala. Če se vene razširijo, pa se to začne dogajati. Enako velja, če začnejo popuščati zaklopke ali če stena vene oslabi. Posledično začnejo noge otekati, pojavijo se krčne žile, bolečine v nogah in v razviti fazi bolezni, če je ne zdravimo, tudi razjede na koži, ki jih je zelo težko pozdraviti. Medicina vzrokov za nastanek te bolezni ne pozna. Na to vplivajo prevelika telesna teža, visok krvni tlak, kajenje in čezmerno uživanje alkohola ter premalo telesne dejavnosti. Nekoliko prispevajo tudi slaba, neuravnotežena prehrana (premalo sadja in zelenjave, preveč predelanih živih, nezdravih maščob in beljakovin), nosečnost in stoječe ali pa sedeče delo, ki nas sili, da smo dolgo v enakem položaju, kar navadno oslabi krvni obtok.
Nogavice in povoji
Kronično vensko popuščanje, kakor bolezni strokovno rečejo, je napredujoča bolezen, zato ji velja že na začetku posvetiti posebno pozornost. Zdravnika je treba obiskati, če so noge pogosto utrujene, zatekajo, so težke in boleče. Zdravnik bo presodil, kakšno zdravljenje potrebujemo. Največkrat se začne s kompresijo. To pomeni, da je treba nositi posebne nogavice ali uporabljati elastični povoj. Nogavice stisnejo nogo in s tem žile, da kri ne uhaja nazaj oziroma ne zastaja. Takšne nogavice (kupimo jih v lekarni ali v specializirani trgovini) lahko uporabljamo nekaj mesecev, medtem ko elastični povoji ne trajajo tako dolgo. Zelo pomembno je, da je bolnik pri tem vztrajen, da nogavice zares nosi. Problem je, da se zlasti ženskam te nogavice ne zdijo estetske in jih zaradi tega poleti nerade nosijo. A si s tem škodujejo.
Zdravila iz kostanjevih semen
Poleg zdravljenja, ki ga ponuja uradna medicina in zaradi katerega  bolezen precej počasneje napreduje, so na voljo pripravki iz naravnih učinkovin. Že dolgo mednje sodi kostanj, ki so ga naši predniki uporabljali kot naravno zdravilo za težke, utrujene in boleče noge. Vendar ne ploda kostanja, ampak kostanjevo seme, ki dozori, ko kostanj neha cveteti. Iz svežih kostanjevih semen izdelajo pripravek, ki ga dobimo v obliki gela ali tablet. Znanstvena medicina se je z učinkovanjem kostanjevih semen oziroma izvlečka iz njih kar precej ukvarjala, v nekaterih pomembnih medicinskih publikacijah so objavljeni rezultati številnih raziskav, ki so potrdile  njegovo koristnost pri venskem popuščanju. Na spletnih straneh klinike Mayo, na primer (www.mayoclicnic.com), najdemo informacije o tem, da so klinične raziskave potrdile blagodejnost izvlečka iz kostanjevih semen: bolnikom so otekline na nogah uplahnile, noge so jih precej manj bolele, niso bile tako utrujene in težke, manj napetosti so čutili v njih. Poudariti velja, da tako kot v marsikateri drugi uradni ustanovi, ki se ukvarja s klinično medicino, v kliniki Mayo za naravna zdravila uporabljajo razdelitev, po kateri so v skupini A snovi, za katere imajo močne znanstvene dokaze o njihovem delovanju, v skupini B tiste, za katere obstajajo znanstveni dokazi o njihovih učinkih, v skupini C so tiste, za katere so dokazi nejasni, v skupini D so snovi, o katerih so znanstveniki ugotovili, da ne  učinkujejo, in v skupini F snovi, za katere obstajajo močni dokazi, da niso učinkovite. Po tej razporeditvi so učinkovine iz kostanjevih semen v skupini A, kar pomeni, da v resnici pomagajo pri znakih venskega popuščanja in jih je priporočljivo uživati oziroma se z njimi mazati, kar naj bi bilo dopolnili del zdravljenja. Osnovno zdravljenje pa je tisto, ki ga bo predpisal zdravnik.
Raziskava iz leta 1997 je vključevala 71 bolnikov (v njej so uporabili venaforce, gel iz svežih kostanjevih semen) s kroničnim venskim popuščanjem, ki so imeli otečene noge. Po šestih tednih rednega mazanja z gelom se jim je obseg gležnjev zmanjšal za 60 odstotkov. Niso imeli več takega občutka utrujenih, težkih nog, napetosti, bolečina in pekoč občutek sta popustila. Poleg gela iz kostanjevih semen lahko brez recepta dobimo tablete, ki jih je treba jemati nekaj tednov, da bo učinek viden in seveda tudi občuten.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste