Priprava: 30 minut in čas za počivanje
Cvrenje: 15 minut
Sestavine: 250 g moke * ščepec soli * 5 rumenjakov * 5 žlic belega vina * olje za cvrenje * sladkor v prahu za posipanje.
Priprava: Moko presejemo v skledo, dodamo sol, rumenjake in vino ter zamesimo z električnim ročnim mešalnikom v gladko testo. Pokrijemo s prtičem in pustimo testo počivati pol ure. Na pomokani deski ga kar se da na tanko razvaljamo in narežemo v kvadrate. Vsak kvadrat trikrat ali štirikrat vzporedno zarežemo, trakove, ki nastanejo, pa dvignemo in nekoliko prepletemo. V globoki ponvi ali cvrtniku razgrejemo olje za cvrenje. V razgreto maščobo damo košček testa, da preverimo, ali je temperatura že primerna: testo naj takoj priplava na površje. Potem začnemo cvreti. V vročo maščobo položimo po nekaj flancatov hkrati. Najprej naj zlato porjavijo po eni strani, nato jih z dvojimi vilicami obrnemo in ocvremo še z druge strani. Ker se hitro zapečejo, smo ves čas zraven in pazimo, da se ne zapečejo preveč. Ocvrte flancate poberemo iz maščobe in zložimo na plast papirnatih brisač, da se odtečejo, na maščobo pa damo naslednjo porcijo flancatov. Tako ponavljamo, dokler ne ocvremo vseh flancatov. Zložimo jih v skledo in posipamo s sladkorjem v prahu.
Nasvet: Med cvrenjem se olje včasih rado peni, zato testu za flancate raje ne dodamo sladkorja ali smetane, kot priporočajo nekateri recepti.