Za 24 kosov
Priprava: 50 minut
Pečenje: 35 minut
Sestavine:
400 g kiselkastih jabolk
1 žlica limoninega soka
150 g moke
150 g mletih lešnikov
3 žličke pecilnega praška
2 žlički mletega cimeta
6 žličk kakava v prahu
300 g zmehčanega masla
350 g sladkorja
3 jajca
100 g jedilne čokolade.
Priprava:
Jabolka umijemo, olupimo, razrežemo na osmine, očistimo jih peščišč in narežemo na majhne koščke. Takoj jih pomešamo z limoninim sokom, da ne porjavijo. V skledi pomešamo moko, pecilni prašek, mlete lešnike, cimet in kakav. V drugo skledo damo zmehčano maslo in sladkor ter mešamo z metlicami električnega mešalnika najmanj 5 minut, da dobimo rahlo, kremasto zmes. Drugo za drugim nato dodamo ter primešamo jajca. Vsako dodano jajce mešamo z osnovno zmesjo najmanj pol minute. Postopoma nato dodajamo in primešamo še moko s preostalimi sestavinami. Nazadnje dodamo in primešamo narezana jabolka. Testo porazdelimo v globok, s papirjem za peko prekrit pekač (40 x 30 cm). Pečemo v ogreti pečici pri 180 stopinjah od 30 do 35 minut. Pustimo, da se testo ohladi v pekaču. Čokolado na grobo sesekljamo. Razpustimo jo v posodi, ki jo postavimo nad kozico z vročo vodo. Z raztopljeno čokolado prelijemo testo v pekaču. Pustimo, da se čokolada ohladi in strdi. Pecivo narežemo na kocke. Ponudimo s stepeno sladko smetano ali s kepico vaniljevega sladoleda.