Smetanova juha z drobnjakom
Za 4 osebe
Priprava: 25 minut
Sestavine:
4 šopki drobnjaka
3 rumenjaki
100 g sladke smetane
100 g dimljenega lososa (ali šunke)
6 dl zelenjavne jušne osnove (ali juhe iz kocke)
50 ml suhega belega vina
200 g kisle smetane (creme fraiche)
sol
sveže mlet poper
Priprava:
Drobnjak oplaknemo in osušimo s krpo. Dva šopka na grobo sesekljamo. Preostali drobnjak na drobno zrežemo ter zmešamo z rumenjaki in s sladko smetano. Losos (ali šunko ali pršut) narežemo na tanke trakove. Na štedilnik pristavimo jušno osnovo, vino in kislo smetano. Premešamo in pustimo, da zavre. Primešamo na grobo narezan drobnjak, odstavimo in pustimo stati 5 minut. Juho precedimo skozi cedilo. Pol skodelice juhe pomešamo s smetano in z rumenjaki. Zlijemo k preostali juhi in premešamo. Solimo, popramo in ponovno pogrejemo, a pazimo, da juha ne zavre. Dodamo narezan losos ali šunko, potresemo z drobnjakom in ponudimo.