Mnenja

Ni mi vseeno: Kuhinja po moško

K.M.
2. 8. 2024, 07.00
Deli članek:

Moje prvo srečanje z imenitno kuhinjo je bil mojster Ivačič. Ni bil ŠEF, kot so zdaj domala vsi gospodiči, ki se pojavijo v takih in drugačnih kuharskih oddajah, znal pa je kuhati. Hitro in dobro.

revija Jana
Majda Juvan

Zdajšnji so novodobni ŠEFI. Mojstri kombinacij vsega z vsem, mojstri prezentacije svojih umetelnosti. Kulinaričnih šovov je kot listja in trave. Kuhajo mulčki in mulčke, kuhajo domnevno znani in neznani, gospodiči in gospodične, kuhajo nastopači … Ti kuharski šovi niso naša pogruntavščina. Tudi Ivačičeva ali – morda se bo kdo spomnil – tudi Karapandževa ne. Čez lužo z njimi in na njihov račun služijo že mnogo desetletij. Producenti, avtorji, kaj malega verjetno tudi nekateri nastopajoči.

Pa kolikor lahko sodim, tam zaradi njih ne jedo čisto nič bolj zdravo, kot so. Za zdravo hrano je treba imeti denar. Tisti, ki ga nimajo, jedo »junk food«. Raziskav o predebelih Američanih je, kolikor hočete. Namesto da bi se problema lotili z nadzorom škodljive hrane, raje snemajo TV-šove. Ste kdaj videli kakšen delček tistih, kjer v glavnih vlogah nastopajo dvestopetdesetinvečkilogramske »zvezde«? Vse je posel. Denar. Ta svet res nima več prav nobenih zadržkov. Ne avtorji ne gledalci, ki se naslajajo, ko 300 kilogramov z dvigalom prestavljajo v posteljo in nazaj do reševalcev.

To je svet, v katerem živimo. To je svet, ki ne obeta. Da pa ne bom samo nergala, je treba priznati, da so kuharski šovi interes za kuharijo med mularijo zelo povečali. Zadnjič je moj najstniški vnuk sam pripravil steak. Mimogrede, kdo pa danes še je ocvrte piščančje zrezke? Morda zoper smrt, drugače pa lepo vas prosim … Steaka se je lotil z vso resnostjo. Ne tako, kot bi se ga jaz. Ponev, maščoba, malo na tej, malo na drugi strani. Kje pa! To je bila cela znanost. Malo pozneje je bilo pol kuhinje domala zrele za novo beljenje, a meso je bilo res tako, kot mora biti. Odlično. In kar zadeva videz kuhinje, seveda pretiravam, pa vendar, zato da otroci vzljubijo kuharijo in dojamejo, da palačinke niso vrhunec, so pač potrebne žrtve.

Pa da ne bi vse skupaj izpadlo, kot da mene hrana nikoli ni mikala. Celo preveč me je. Tako zelo, da sem si kupila gromozansko debelo knjigo o zdravem prehranjevanju. Slavnega Michela Montignaca sem imela dolgo za brevir. Dokler nisem prebrala, da je človek umrl pri 66. Ne vem, zakaj. A nekako me ni več prepričal. Malo več kot 66 sem si jih pa vseeno namenila. Dopust zadnjih približno 30 let preživljam v kampu, kjer imamo skupno kuhinjo. Posodo, pribor, plinske kuhalnike. Kar seveda pomeni, da drug drugemu nenehno gledamo v »pisker«.

Prva leta je bilo bolj ali manj jasno, kdo bo za kuhalniki: mame in babice. Le tu in tam kak ata. Poredko. V zadnjih letih pa se je zasedba v tej kuhinji močno spremenila. Upam si trditi, da je za lonci več gospodov kot gospa. Po možnosti ob vsaki ponvi trije. Eden kuha, drugi seklja, tretji servisira s pivom. To ni hrana zoper smrt od lakote, to je »haute cuisine«. Da vse skupaj malo dlje traja in kdaj povzroči »zastoj« v kuhinji, je razumljivo. Kakorkoli, očitno so moški dojemljivejši za tovrstne presežke kot ženske. Roševa je ena sama, pa še ona ima ob sebi moške.

Za vsakodnevno prehrano pa smo ženske vendarle bolj priročne. Si mislim. Saj veste … tole je treba porabiti, ta ostanek bo v redu, še malo krompirja … gremo jest! Ker tudi največji feni visoke kulinarike se kdaj znajdejo pred nerešljivo zadrego. Tudi vnuk, ki trdi, da ve, kako pripraviti kobilice, skoraj bruhne, ko v domačem, neškropljenem jabolku zagleda črva. Po mojem zato, ker črvivo jabolko ni fotogenično. In v šovih ne nastopa.

Kolumna je objavljena v reviji Jana, št. 31, 30. julij 2024.

Estrada

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

anna-sorokin
Zloglasna lažna dedinja

Foto: Obsojena prevarantka Anna Sorokin med nastopom v priljubljenem šovu s sledilno napravo na nogi

robert petan_foto jernej kokol (2)
Po poroki

Robert Petan razkril podrobnosti medenih tednov in nove sezone satirične oddaje

Sophia Loren
Italijanska igralka

Filmska diva Sophia Loren na pragu okroglega jubileja

PR_danielpopovic
Aktual

VIP večerja z Danielom Popovićem v Hotelu Dolenj'c

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste