Mnenja

Uvodnik: Med 8. marcem in 1. oktobrom

Sonja Grizila
21. 2. 2023, 05.55
Deli članek:

Med vladavino prejšnje vlade smo doživeli nič koliko protestov, kolesarskih in drugih, praviloma so bili mirni, če se niso vmešali rumeni jopiči s svojimi izgredi.

Marko Vavpotič
-

Pa jih je policija kljub temu polivala s solzivcem in vodo (včasih je bilo oboje kar pomešano) ter z ograjami in pendreki varovala oblast. Protest poklicnih gasilcev, ki so si prejšnji četrtek naredili pravo gasilsko veselico z baklami, petardami in ploho razbrzdanih izjav, pa nakazuje nekaj drugega – protestniki razgrajajo, policije pa nikjer. Predsednice državnega zbora, ki jih je prišla podpret, se ne sliši, tako rjovejo in ropotajo. Ministrica za javno upravo mora pobegniti, ker proti njej letijo »pirotehnična sredstva«, kar pa sindikalni predstavnik gasilcev pri večernih poročilih zanika. Posnetki kažejo nekaj drugega. Seveda je mogoče razumeti revolt zaradi plačne zmešnjave, ki sta jo povzročili obe vladi, prejšnja in zdajšnja, toda način, kako nedostojanstveno je bil protest izpeljan, močno diši po podžiganju pritlehnih strasti iz skrajne desnice.

     Malo pred gasilci se je zgodil nekajtisočglavi protest upokojencev, vodil ga je nekdanji poslanec SDS in tržiški župan Pavel Rupar, večkrat pravnomočno obsojen in tudi posajen v zapor. Ženskam še posebej ljub zaradi pregledovanja mednožja kolegicam poslankam in posnetka, ko grobo žali svojo ljubico, ki jo je naselil v eno od neprijavljenih stanovanj. Po prihodu iz kehe so za državo grehi odpuščeni in zdaj gre naprej. Trdi, da s svojim nepolitičnim inštitutom 1. oktober predstavlja vse upokojence, ampak med transparenti o višjih pokojninah so se pojavljali tudi takšni, da je Janša heroj, da ima izdajalec Kučan najvišjo penzijo, pa golobizem gor in dol – nekam znano zveni vse skupaj, kajne?

    V Sloveniji je 630.000 upokojencev, med katerimi ni nihče zadovoljen s pokojnino. So pa penzionisti največji ribnik za lov na volivce, to se ve. Desus se je spotaknil na pragu parlamenta, kdo bo torej izkoristil priložnost? Na startu je kar precejšnja gneča – poleg Ruparja je ustanovljena seniorska sekcija pri gibanju Svoboda, 8. marec s prepričljivo Niko na čelu je začel zbirati resnične zgodb iz življenja upokojencev, ki bodo osnova za predloge, kako probleme rešiti – in zbuja se tudi zunajparlamentarni Desus. Biserka Marolt Meden, predsednica Srebrne niti, ki zares ve, za kaj gre, je postala svetovalka predsednice republike. Upajmo, da bodo Ruparjeve nevarne populistične potegavščine spodbudile resni del scene k modrosti in sodelovanju.

      Izhodišče v vsej žalostni zadevi so upokojenci, ki za 40 let dela prejemajo pokojnino pod pragom revščine. Kar v tej državi ni nič čudnega, saj dobivajo takšne plače tudi nekateri zaposleni. Kakšne pokojnine bodo nekoč imeli? Nekakšno merilo za najnižjo pokojnino za polno delovno dobo bi morala biti najnižja oskrbnina v domu za upokojence! So pa nevarni predlogi, da bi dajali več denarja tistim z najmanjšimi pokojninami, drugim pa ne, saj so pokojnine prislužena, torej ekonomska kategorija. Ki je navzgor omejena – lani je bila najvišja pokojnina nekaj manj kot 3.300 evrov, najnižja manj kot 300 evrov, najvišji vplačani prispevek v pokojninsko blagajno pa 20.000 evrov. Na kratko, človek, ki ima tako visoko plačo, bo dobil največ 3.300 evrov v današnji vrednosti, ko se bo upokojil. Med potrdili o izplačani pokojnini je ogromna razlika z različnimi ozadji, in če jih ne razumemo dobro, se da z njimi prekrasno manipulirati. Ali drugače povedano, v prihodnje bomo tavali med 8. marcem in 1. oktobrom. In tistimi vmes.

Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste