Mnenja

Novoletno razmišljanje Eve Hrovat Kuhar

Eva Hrovat Kuhar
30. 12. 2022, 07.15
Deli članek:

Takole ob iztekanju leta si vzamem pravico, da malo pofilozofiram.

Pexels
Zvečer si v mislih obnovite dan.

Bistvo naj bo očem vidno

Oči vse prepogosto bistvo prezrejo, predvsem kadar se osredotočajo le na bleščečo zunanjost in privlačnost, na tisto, kar je trenutno »in«, srcu pa ga navadno uspe uzreti. Če smo le pozorni! Praznovanja so popolna le takrat, ko nam je toplo pri srcu in vzdihnemo: »Oh, to je to …« Vedno bolj verjamem v pomen bližine in topline v odnosih. Pa še nečesa sem se naučila: čisto preredko komu povemo, da ga/jo imamo radi. Pa tako pogreje taka misel, kadar je izražena iskreno.

Zvečer si v mislih obnovite dan

Osredotočite se na to, za kar ste hvaležni in kar je bilo lepo. To niso veliki dogodki, lahko je dobro prespana noč, dokončanje kakšnega opravila, ki ste se mu doslej izogibali, srečanje z ljubim človekom, prijazen SMS, dobra kavica, ki vas je navdala z energijo, ideja, ki se vam je porodila, prijeten občutek, ko ste se kljub lenobnosti odpravili na dolg sprehod, iskrice veselja v očeh mimoidočega, ki ste se mu nasmehnili, vejica zelenja, ki ste jo prinesli, pecivo, ki vam je uspelo … Morda boste presenečeni nad tem, koliko drobnih radosti se na zgodi vsak dan.

Že v besedi prazniki se skriva njihov pomen

Naj bodo prazni obveznosti, hitenja in norenja po trgovinah, ubadanja s tem, kakšno darilo bomo komu kupili. Izjema so res otroci, ti brez daril, pa če so še tako skromna, ne bi smeli biti. Odraslim pa podarite kaj, kar izraža vašo naklonjenost in misel nanje, nekaj, kar ustvarite sami, kar pač znate in zmorete. Nekateri ste mojstri in znate oblikovati glino, pričarati kaj iz lesa, obleči pladenj s servietno tehniko, pripraviti domača mila in kozmetiko, ustvariti barvite svečke, posušiti zelišča za čaje, narediti domače začimbe, skuhati slastno paradižnikovo omako – le vi veste, česa ste sposobni. Jaz ostajam pri doma pripravljenih marmeladah, sveže pečenih piškotih in medenih možičkih, polnih dišečih decembrskih začimb, med katerimi so nujni cimet, vanilja, limonina in pomarančna lupinica, muškatni orešček, ščep ingverja in še kaj. Takih daril so bili še vsi veseli.

Skrb zase

Marsikdo se bo vprašal – ja, kaj pa je že to? Poglejte otroke, marsikaj se lahko naučimo od njih. Kako so se sposobni od srca krohotati ob za vas na videz nepomembnih dogodkih, kako znajo očarano strmeti v sneg, ki naletava, kako se znajo stisniti k tistemu, ki ga imajo radi. Kadar so lačni, to takoj sporočijo, tudi pri utrujenosti je tako. Ampak za otroke vedno poskrbimo, medtem ko zase tega ne moremo reči. Marsikdo se razdaja do izgorelosti, pa tega še ne prepozna. Skrivnost skrbi zase je tudi v zdravem postavljanju meja, ni vam treba ustreči prav vsakomur, ki to od vas pričakuje.

Za z veseljem in občutkom prebrano pravljico vam bodo neskončno bolj hvaležni kot za marsikaj materialnega

Pa ne želim zanikati materialnega, tudi to je v življenju nuja. Ampak preveva me misel, da je dragocenost daril v obratnem sorazmerju s časom, ki ga otrok dobi. Ko bodo odrasli, se ne bodo spominjali prav vseh daril, za katera ste porabili ogromno časa, da ste jih našli, ampak bo v njih odzvanjal čas, ki so ga preživeli z vami, predvsem če ste se tudi vi ob tem druženju imeli fino.

Podarimo otroku čas

Aktivno ga preživljajte skupaj, vključite jih v praznično pripravo in okrasitev, čeprav se bo na ta račun upočasnila. Kako sta se naša dva smejala, ko smo delali novoletne sladke pujske iz kvašenega testa, kako sta jim previdno zvijala repke in ustvarjala rilčke, od nasmejanih do čemernih. In kako so jima šli v slast, ko so bili pečeni, ne le njima, ampak nam vsem.

Več v Jani, št. 52, 27. 12. 2022

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste