Mnenja

Navaden dan nenavadne mame: Vse dobro v novem letu

Dragica Kraljič
30. 12. 2022, 06.00
Deli članek:

V decembru sva morala z Janekom večkrat odrajžati v mesto. Ne zaradi najine želje, da bi se morebiti nalezla kakšne predpraznične mrzlice, ne, daleč, daleč od tega.

Arhiv uredništva

 Preprosto je naključje tako naneslo. Posebno še v tem zimskem času se je treba kar dobro pripraviti za dolgo pot. Najprej sem tudi jaz nekaj dni sledila vremenski napovedi, pregledovala fotografije cestnih kamer na spletu zaradi snega na Predelu, ugotavljala, kakšni so zastoji na gorenjski avtocesti, pa na mestnih vpadnicah … Zamujanje res ni moja lastnost.

Ugotovila sem, da kadar morava od doma, se čez noč vreme bistveno poslabša in potem se moram zjutraj na hitro odločiti; ali po dolini navzgor ali navzdol. Midva še vedno neizmerno uživava v vožnji, nikoli se ne naveličava nobene poti, čeprav nama je morebiti že čisto domača. Ker je narava vsakokrat drugačna, da o vremenu v gorah ne govorim, hehe.

Janek v avtu skrbi za glasbeno spremljavo, ki jo imava na ključku. Najine najljubše pesmi. V primeru, da med vožnjo  dremlje, pa vedno odpre eno oko, ko je na vrsti kakšna moja skladba … in spet je na vrsti njegova. Nič hudega, pravzaprav! Če mi kakšna pesem prikliče bolj otožne spomine …

Včasih pa Janek tudi zaspi. Takrat poiščem slovenski Radio prvi. In vozim čimbolj mirno in tudi počasi, da ne zmotim njegovega spanca, hehe. Toliko dobrih oddaj lahko slišite! Pravzaprav moram reči, da sem se ob njih tudi veliko naučila. A tudi na radiu v prednovoletnem času ne morejo biti izjema in se ne morejo izogniti bleščečim decembrskim časom. Zato kakšna obvestila o decembrskih, čez vse nujnih nakupih kar preslišim.

In prisluhnem kakšnemu biseru, kot je bil (zame res, res prekratek) pogovor z logoterapevtom Martinom Liscem. O tem, kako preživeti decembrsko bleščavo z zlomljenim srcem, z razbitim življenjem, s samoto in osamljenostjo, z izgubami, s težo let … V knjigi Vse se uglasi in izpolni Elisabeth Lukas napiše o tem, kako je Viktor Frankl primerjal življenje s kaščo. Ko si mlad, uživaš na njivi, polni žita, in potem ga počasi žanješ. In na koncu požanješ vse na njivi svojega življenja. Ostane prazna njiva, morda samo strnišče. Toda vse žito je zdaj v tvoji kašči! Vse tvoje življenje, doživetja, izkušnje, vedenje, dosežki, vsi spomini … In v kaščah je po navadi vse, kar potrebujemo za življenje. Res je, da je kašča prispodoba jeseni življenja, torej starosti. Zagotovo pa imajo tudi mlajši ljudje svoje shrambe, morda z manj žita. Ampak z zavedanjem, da je vsak človek lučka, če ne za druge, pa zase. Zato lučk ni treba iskati naokoli. Narava je poskrbela, da imamo vse, kar potrebujemo, nekateri v kaščah, drugi nekaj v kaščah, nekaj pa še na njivah.

In zdaj moja novoletna želja za vse vas in tudi zame! Poiščimo lučko v svojih kaščah! Velikokrat nam je pokazala pravo pot. Lahko jo ponudimo tudi tistim, ki je ne najdejo. Morda jim je ni nihče pokazal, ker je živel na robu življenja. Morda so jo v nekem težkem trenutku izgubili ali pozabili zaradi nezaupanja v življenje. Morda jim jo je nekdo nekoč upihnil, morda so jo zadušili sami s prevelikimi pričakovanji in zahtevami. Morda se jim zdi premajhna, preveč preprosta, da bi jo sploh opazili. Ja, tudi tistim, ki mislijo, da morajo biti lučke vodnice bleščeče, velike, drage luči, pomagajmo razumeti.

Če bi vprašala Janeka, kaj si želi za vas in zase, bi skoraj zagotovo – če bi mi lahko razložil – v duhu trenutnega Mišmaševega obdobja želel naslednje: »Naj živi Mišmaš, naš prijatelj in kralj! Naj živi dober kruh, naj živi vse dobro!« Torej vse dobre želje za vas, najini prijatelji skozi leto, pa tudi za kakšnega vašega kralja! Saj ga imate, ali ne? Včasih ga je dobro imeti, da je le pravičen in pošten, hehe. In tudi želja o dobrem kruhu je na mestu. Vedno. Ali pa sploh v teh časih in tudi v prenesenem pomenu. Vse dobro pa … no, vsaj tisto, na kar lahko vplivamo sami!

Več v Jani, št. 52, 27. 12. 2022

revija Jana
Naslovnica revije Jana

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov