Mnenja

Ni mi vseeno: Zoprna prizemljitev

Majda Juvan
25. 12. 2022, 06.00
Deli članek:

Kar verjeti ne morem! Pa ne že spet! Sloveniji grozijo energetski mrk, kolaps zdravstva, odpuščanja v industriji, pogreb malih podjetij ..., oni pa o svojih egih in o vsem drugem, samo o tem, kar bi kaj štelo za državo in nas vse, ne! Zakaj? Ker ne znajo, ker jim ni mar? Tole leto, dve bomo že, potem pa pač … Slabo mi je, priznam!

Pexels
-

Oblast je slast. Oblast je moč, je vpliv. Tisti, ki so jo izgubili, in oni, ki verjamejo, da po krivici niso bili pripuščeni zraven, bi zanjo »ubijali«. Če si je Golob izbral neprave ali morda celo nepoštene svetovalce – če je verjeti medijem, je še kot direktor GEN-I kupoval neprave – je pač nasedel. A on se mi ne smili. Vedel je, vsaj upam, kaj je oblast. Žal mi je za vse nas, ki smo šli na volitve in si tega, v kar se spet – kdo ve, katerič že – spreminja naša politična arena, nismo želeli. Do grla sem jih sita, prav res. Enih in drugih in vseh. Naš politični bazen je izpraznjen. A tisti v njem bodo preživeli, brez skrbi, še vsi so, četudi delno v arestu. Zgrožena sem, da že desetletja živimo v okolju, kjer se politiki, od katerih je odvisna usoda države in posameznikov, sploh ne pogovarjajo. Niti najožji sodelavci ne! Ampak horuk v medije … ti pa seveda kot hijene. Komu mar Slovenija, komu mar njen ugled, energetika, hrana, zdravstvo, šolstvo … Varnostnik, to je problem!? Pa saj so nori!

Prav na silo se moram odklopiti od te bede.

Pexels
Prazniki

Bližajo se prazniki. To ni le kič, je tudi družina, veselje, za otroke veliko pričakovanje. Že zaradi njih vztrajam. Ko jih gledam, kako rastejo, mi postaja jasno, da obiski pri dedku in babici kmalu ne bodo več veliki smisel in smoter njihovega decembrskega življenja. Zanje bo to odraščanje, za naju pa staranje. Tako se svet vrti. Bila so leta, ko bi bil najin dom že dneve ves lučkah in bleščicah. Četudi le meni v veselje. Danes, priznam, se moram kar prepričevati. A nekaj mojih je še dovolj majhnih, da jim darila pod smrečico še kaj pomenijo. In jih zares čakajo. Četudi že malo dvomijo o dimnikih, dedkih in Božičku. A kaj dobiti je vedno fino, biti skupaj s tistimi, ki jih ne vidiš vsak dan, pa tudi. Je pa tole iskanje daril naporno. Kaj, kje, komu. Že nekaj let breme izbora prelagava na njihove starše. Če že niso izvirna, so vsaj koristna. In vsako leto bolj sem hvaležna za možnost spletnih nakupov. Samo da mi ni treba v gnečo v nakupovalnih središčih. Če se spomnim sebe izpred nekaj let, je več kot jasno, kaj je z mano. Leta. Tudi prednovoletno Ljubljano sem nekdaj naravnost oboževala. Kar tako in večkrat sva se tam zvečer srečala s prijatelji – ali pa bila kar sama s seboj – in super je bilo. Zdaj greva tja morda enkrat, in to je to. Ah, gneča, si praviva. Pa so bili časi, ko se nas je nenapovedano zbralo pa deset in več ob eni sami mizici s kuhančki. Bili so. Je kriva lenoba, gre za opletanje virusnega repa ali pa, kot pravi moj mož, za generacijski »Facebook« na predzadnji strani dnevnega časopisa? 

Več v Jani, št. 51, 20. 12. 2022

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov