Nasveti

Škampova juha, zvezda božične večerje

Lara Jelen
24. 12. 2022, 08.30
Deli članek:

Pri Darji Končarevič, lastnici Bazilike in Bifeja ter avtorici nove kuharske knjige Vsi za mizo, je praznovanje božiča velika reč. »Še posebej velik poudarek je, seveda, na tem, kaj bomo postavili na mizo. Z bratoma smo odgovorni za pripravo večerje. Kombiniramo tradicionalne jedi, ki jih pripravljamo vsak božič, z novimi recepti, ki se jih vselej lotevamo z velikim zanosom. Jutro pred božičem se dobimo na ljubljanski tržnici. Najprej zavijemo v ribarnico, potem pa še do branjevk, kjer se založimo z zelenjavo. Sledi obvezni kozarček nečesa močnega, da se pogrejemo, potem pa hitro domov kuhat,« nam je opisala družinske navade in dodala še nekaj svojih preizkušenih receptov. Tekst: L. J. foto: Manca Jevšček

revija Jana
Zvezda božične večerje

Letos bo, tako kot vsako leto, njihov meni morski. Darja ima že vse načrtovano. »Da se lažje prebijemo čez vso kuharijo, ki nas čaka, bomo začeli s prigrizki: domačim kruhom in finimi namazi. Skuhali bomo našo tradicionalno škampovo juho. Ta je vsakoletna zvezda božične večerje. Sledili ji bodo gratinirane kapesante in dišeči lososovi kotletki iz pečice s številnimi prilogami. Priloge so moja strast. Zagotovo bodo na mizi stročji fižol s česnovim čipsom, hrustljavo zapečen krompir in kakšne zanimive solate. Za sladico pa bo čokoladni puding s kardamomom. Ko bomo odpirali darila, bomo grizljali piškote z javorjevem sirupom in orehi pekan,« je navdušeno razlagala Darja. K sreči je ena tistih, ki svojih receptov ne skriva. Še več, vse tokratne recepte boste našli tudi v njenih kuharicah: škampovo juho v knjigi Toplo priporočam, ki je izšla leta 2015, preostale štiri pa v novi Vsi za mizo. Naj vas navdihne.

revija Jana
Darja Končarevič

Bistra škampova juha

Sestavine za 10 krožnikov

1,2 kg korenja

1/4 gomoljne zelene

1 manjša peteršiljeva korenina

1 čebula

10 strokov česna

1/4 pora

1 manjša koleraba

sol, poper v zrnju

3 klinčki

1 manjše jabolko

1,2 kg jadranskih škampov

150 g tankih riževih rezancev

beli poper

Priprava

1. Za začetek korenje, zeleno, peteršiljevo korenino, čebulo, česen, por, kolerabo, jabolko in začimbe prelijemo s štirimi litri vode ter skuhamo res okusno zelenjavno jušno osnovo. Ven polovimo korenje in ga narežemo na kolutke. Juho precedimo in vanjo damo korenje. Po potrebi dosolimo. To lahko pripravimo že vnaprej.

2. Škampe očistimo in oklepe previdno prerežemo (najlažje s škarjicami). Tik pred zdajci jušno osnovo spet zavremo, dodamo cele škampe in kuhamo še slabih 10 minut. V vrelo juho stresemo še riževe rezance, počakamo nekaj minut, da se zmehčajo, in razdelimo med neučakane člane omizja.

NAMIG

Če nam kakšna porcija ostane, jo lahko mirne vesti pojemo naslednji dan.

Več v Jani, št. 51, 20. 12. 2022 

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov