Mnenja

Dogaja se ljudstvo – in kaj boste zdaj?

Sonja Grizila
4. 10. 2021, 22.00
Deli članek:

zarja jana
Uvodnik

Ko tole pišem, ne vem, kakšni bodo petkovi protesti, vem pa, kakšni so bili sredini. Množični. Dokaj nasilni. Protivladni, proticepilski, protimedijski. Ko se je začela človeška poplava zlivati čez eno od ljubljanskih obvoznic, je marsikoga spreletel srh. Kdo so ti ljudje, ki ne nosijo rumenih jopičev, črnih kapuc in kljukastih križev, so pa zelo jezni in zagnani? Samo proticepilci?

Se je vladi končno zgodilo ljudstvo, pa ne ve, čigavo in katero? Ki ga ne more preprosto pripisati levičarjem in komunajzarskim medijem, pa čeprav si to še tako vroče želi? Besneče ljudstvo, ki si je za izražanje svojega gneva izbralo sredo, ni padlo z neba, ampak ga je vlada ustvarila sama! Lepo mu je pokazala, kako se to dela – če se ve, da poslanci nekega zakona ne bodo sprejeli, ga pač spremeni v odlok, ki začne veljati naslednji dan. In ko se pokažejo preštevilni problemi rokohitrskih odločitev, nič hudega, sledijo pač dodatni odloki, večinoma še bolj idiotski od prejšnjih. Vsega pa so seveda krivi mediji, ki nočejo in ne znajo zagovarjati ter opravičevati vladnih odločitev, torej ne opravljajo vloge družbenopolitičnih delavcev ali kaj. Vlada jih zato ustrezno kaznuje. Odstreli generalnega direktorja RTV in direktorico televizije, Veselinoviča s STA ji ni treba več minirati, ker je odstopil sam. Janša hoče dokončno uničiti eno svojih glavnih sovražnic – STA, glavni vojščak je znova Urbanija, in vsi od vsega začetka tega neenakega boja vemo, da vlada ne bo plačala svojih obveznosti, pa če se vrhovno sodišče in vodstvo EU postavita na glavo. Janša ima mehanizem, da spravi neubogljivo tiskovno agencijo na kolena. Ljudstvo ga nima, razen da vdre v televizijski studio in tam leže na tla. Ali pa paradira pred javno televizijo in ji grozi. Kaj pa če bo desettisočglava množica vdrla v Klinični center in po hodnikih lovila zdravnike, ki svetujejo cepljenje? Nekaj takšnega, kot se je zgodilo v Ameriki, ko je Trump naščuval množico na Kapitol? Če lahko predsednik vlade rine z glavo skozi zid, zakaj to ne bi bilo dovoljeno ljudstvu?

Ljudje se namreč učijo komunikacije od vladajočih, in odkar imamo to vlado, imamo na voljo eno samo možnost – če jim ne zaupamo, nas bodo pač prisilili. Amen. Ustavno sodišče, ki je začasno odložilo odlok o PC v javni upravi, je takoj dobilo od Janše zajedljiv tvit, da bolj varuje lik in delo J. B. Tita kot zdravje ljudi. V oddajo Tarča pošlje SDS namesto vodnega topa ministra Hojsa, ki nenehno puli »gospe Eriki« oddajo iz rok, skače drugim v besedo, rjove, žali in tudi nekoliko laže – vse tisto, kar je napisal in rekel, pravi, da ni oziroma je bilo mišljeno v »drugačnem kontekstu«. In na koncu najbrž misli, da je zmagovalec debate, saj se drugi trije politiki niso spustili na njegovo raven.

Kaj pa misli ljudstvo? Kar preberite si transparente s sredinih pa tudi petkovih protestov, še posebej je bodel v oči tisti »vlado na grmado« (sreda). Zgodilo se je ljudstvo – in kaj boste zdaj? Kupili še več solzivca in vodnih topov ter zamenjali še kakšnega policijskega šefa? Ali pa bi končno razmislili tudi o transparentu, na katerem piše »spokajte se že« …

 Zarja Jana, št. 39, 28.9. 2021

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov