Zgodbe

Velika okrogla ničla

Jelka Sežun
4. 10. 2021, 22.00
Deli članek:

»Katja je včeraj postala naš George Floyd,« je dan po smrti dvajsetletnega dekleta v kolumni v Dnevniku zapisala Mateja Hrastar. Res je, med primeroma obstaja nekaj podobnosti – a tudi ena zelo velika, tako rekoč orjaška razlika: družina ubitega Floyda je (brez tožbe, s poravnavo) dobila 27 milijonov dolarjev odškodnine. Katjina družina ne bo dobila ničesar.

shutterstock
...

Seveda denar družini ne bi mogel vrniti Katje, tako kot sedemindvajset milijonov Floydovim ne bo vrnilo Georgea. Ampak odškodnina in opravičilo – in včasih opravičilo še bistveno bolj kot denar – pomagata preživelim iti naprej. Ne zapreta rane, samo majčkeno pomagata pri celjenju. A včasih je še tako majčken »majčkeno« lahko zelo pomemben. Floydovim svojcem je odškodnino izplačalo mesto Minneapolis. Katjini bi opravičilo in odškodnino z vso pravico pričakovali od države. Pa ju ne bodo dobili, do odškodnine po veljavnem zakonu niso upravičeni, opravičilo pa ... od teh ljudi? Ah, dajte no.

Dan D, prišel in minil. Saj pomnite, na začetku letošnjega junija je ustavno sodišče ugotovilo, da je treba prastari zakon o nalezljivih boleznih nujno, nujno, popraviti, in državnemu zboru naložilo, naj sporne člene uskladi z ustavo v dveh mesecih, do 2. avgusta letos. Na začetku julija so poslanci glasovali o močno sporni noveli zakona o nalezljivih boleznih, ki jo je pripravila vlada, in jo tudi sprejeli. Nekaj dni pozneje je državni svet izglasoval odložilni veto. In še nekaj dni pozneje so v državnem zboru znova glasovali o noveli in se je koalicija pridružila opoziciji v čudovito, spektakularno, neponovljivo složnem glasovanju proti. Novela zakona o nalezljivih boleznih je s treskom padla, bum.

Rok za odpravo protiustavnosti, 2. avgust, je prišel in minil. In tako zakon o nalezljivih boleznih iz leta 2006 še vedno velja. In še vedno predvideva, da tisti, ki je zaradi obveznega cepljenja utrpel škodo, dobi 60.000 evrov, če umre, pa njegovim svojcem pripada 10.000 evrov. Razlog, zakaj Katjini svojci te odškodnine ne bodo dobili, je tale: določba velja samo za obvezno cepljenje. Cepljenje proti covidu ni obvezno. No, praktično seveda je, ampak uradno ne. Zato država meni, da za Katjino smrt ni kriva in ji ni treba plačati odškodnine.

Več v reviji Zarja Jana št. 40, 5.10.2021

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov