Mnenja

Naši niso Skandinavci

Jelka Sežun
23. 8. 2021, 22.00
Deli članek:

shutterstock
Uvodnik

V vsakem sklicu državnega zbora imajo nekatere stranke ljudi, ki tako žaltave razdirajo, da včasih ugibam – in ne recite, da niste tudi vi že pomislili na to – da v resnici nihče ne more, preprosto NE MORE biti tako iskreno butast in da so stvari, ki jih govorijo ali zadnje čase tvitajo, samo dimna zavesa, namerno preusmerjanje pozornosti, medtem ko njihovi šefi potihem v miru božjem počnejo stvari, za katere javnost ne sme vedeti.

V trenutni sestavi parlamenta je taka dežurna klovnesa poslanka jogurtna Mojca – tista, ki ji v socializmu nikakor ni uspelo najti sadnega jogurta. Tista, ki se ji tudi v parlamentarni demokraciji planeti kar nočejo poravnati, pa je ne prav dolgo nazaj drugače misleče pošiljala na tretji kamen od Sonca. In so jo morali potem blago opomniti, da smo na tem kamnu, eden, dva, tretjem od Sonca – se pravi na Zemlji – že zdaj. No, večina. Vsi tisti, ki nismo s planeta Mojca.

In je, si predstavljam, oni dan spet nekdo rekel, daj, Mojči, napiši eno tako fino butasto, in je ustregla, je šla in spesnila tvit o rekuperaciji in levem biznisu ter ga udarno zaključila z razkritjem »šole imajo okna«. Kar je, se zdi, tudi neomajno stališče šolskega ministrstva, ki mu je bilo poletje prekratko, da bi karkoli ukrenilo v zvezi s četrtim valom, za katerega smo vsi – razen seveda zadevnega ministrstva in Mojce – vedeli, da prihaja. Pa tako niso našli denarja – in ga po vsem sodeč niti iskali niso – da bi šolam priskrbeli prezračevalne naprave. Saj je luštno med poukom odpreti okna in namesto profesorja poslušati ptičke, a kaj ko se šole tako trdovratno oklepajo starega običaja, da pretežno delujejo v hladnem delu leta, ko ni tako fino sedeti ob odprtem oknu. In je potem kolegica nesrečno vzdihnila: »Očitno bo med nujne šolske potrebščine treba všteti kape, rokavice, termo bunde, morda aluminijasto ogrevalno folijo ali kaj?«

Je že res, da otroke v skandinavskih deželah od malega navajajo na mraz, polgola deteca v pleničkah sredi zime puščajo ob odprtih oknih, v vrtcu jih za ves dan zvlečejo v zasnežen gozd ... in so potem menda zdravi kot dren. Ker jih na mraz navajajo že praktično od spočetja. Ampak naši, veste, ti niso Skandinavci. Naši so vajeni, da jih zavijamo v vato in imajo v veliki večini raje rekuperacijo kot pljučnico. A tega šolsko ministrstvo in Mojca nekako nočeta razumeti. Ker ni nihče tako slep kot tisti, ki nočejo videti, kot pravi ponarodelo angleško reklo. Te čisto posebne slepote niti Kekec ne more pozdraviti. In niti Pehta.


Revija Zarja Jana št. 34, 24.8.2021

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov