Zgodbe

Vrnitev v temo

Jelka Sežun
23. 8. 2021, 22.00
Deli članek:

Reuters je poročal, da v Afganistanu ženske prisiljujejo v »test devištva«, ginekološki pregled, s katerim preverjajo stanje njihove deviške kožice – čeprav so tovrstno početje, ki so ga največkrat deležne žrtve spolnega nasilja, z zakonom prepovedali že leta 2018. Raziskava Odbora za človekove pravice je pokazala, da je 92 odstotkov vseh preverjanj devištva neprostovoljnih, opravljenih brez pristanka ženske. In so tako žrtve nasilja praktično dvakrat posiljene. Ali pa tole, tudi o tem je poročal Reuters, s kampanjo #kjejemojeime so ženske skušale doseči, da bi njihova imena končno napisali na dokumente, na primer na rojstne liste njihovih otrok, kjer je navedeno le ime očeta. Na vabilih na poroke je povsem običajno, da sta napisani le imeni ženina in nevestinega očeta, o nevesti pa niti besede. Ona ne šteje. Ženske včasih nimajo napisanega svojega imena niti na grobu. To je bilo lani. Potem so se vrnili talibani.

Reuters
...

Ni še tako dolgo, ko smo imeli tudi mi v parlamentu razigranega neandertalca, ki je predlagal pregled mednožja za ženske, pa vendar se nam, Zahodnjakinjam, stvari, ki so se dogajale v Afganistanu, zdijo nepojmljive. Na primer to, da ženska nima pravice biti vpisana v dokumentih lastnih otrok in potem prihaja do absurdnih zapletov, kot je bil tisti, ko ločena Afganistanka ni mogla vpisati sina v šolo brez prisotnosti njegovega očeta. In vendar, in vendar, ženske v Afganistanu so po padcu talibanov leta 2001 naredile velik skok naprej – spet so dobile pravico do šolanja, pravico do tega, da hodijo v službo, da gredo na ulico brez spremstva moškega, vse to jim je bilo namreč v letih od 1996 do 2001 pod talibani prepovedano. Položaj žensk v Afganistanu še zdaleč ni bil idealen, vendar so se stvari premikale na bolje.

In zdaj so se talibani znova zavihteli na oblast. Tema se vrača.

Nujno iščem burko. V samo nekaj dneh so se ulice glavnega mesta Kabula temeljito spremenile. Kot da niso več iste ulice. Prej so vrvele od življenja, polne so bile žensk v pisanih oblačilih, v kavbojkah ..., zdaj pa boste na ulicah Kabula težko našli žensko. Če pa že, je skrita pod burko, dolgim ohlapnim oblačilom, ki pokriva vse razen oči. Burke je večina žensk po padcu talibanov radostno odvrgla, a s talibani se je vrnila tudi osovražena burka. Novi stari gospodarji Afganistana (še) niso zapovedali nošenja burke v javnosti, a to se zdi neizbežno, zato so si jih ženske iz previdnosti hitele kupovati. V trgovinah jih je začelo zmanjkovati, v Kabulu se je njihova cena v nekaj dneh podeseterila. Ženske, razen najpogumnejših, si brez burke ne upajo na ulico. CNN je poročal o gospodinjstvu treh žensk, matere in dveh hčera, ki imajo doma samo dve burki. »No, če je sila, ena vzame rjuho in se ovije vanjo,« je rekla ena od hčera. Po družbenih omrežjih je medtem zakrožila fotografija ženske, ki v mlaki krvi mrtva leži na ulici podeželskega mesta. Ustrelili naj bi jo bili talibani, ker ni nosila burke.

Pa tudi če imajo burko, ženske raje ostajajo doma – brez moškega spremstva tvegajo jezo talibanov ali nadlegovanje moških, ki prav tako verjamejo, da je najboljša ženska tista brez pravic. Sploh pa, kaj naj bi počele na ulici? Prepovedali so jim hoditi v službo, zaprli so jim vrata šol. In tako sedijo doma in zapirajo svoje račune na družbenih omrežjih, brišejo datoteke iz svojih računalnikov, skrivajo svoje diplome in spričevala, ker bognedaj, da bi talibani izvedeli, da so izobražene, da so morda novinarke, ki so pisale o talibanih.

Toliko let smo študirale, zdaj pa lahko vse to vržemo stran, obupujejo ženske. Nekatere so se smele vrniti v službo, predvsem tiste, zaposlene v šolstvu in zdravstvu. A zobozdravnica, ki se je vrnila v svojo ordinacijo, sprejema samo ženske pacientke. Voditeljice na televiziji so zamenjali moški (in priljubljene indijske in turške telenovele so zamenjale oddaje z muslimansko vsebino). Novinarke, mnogim so prej že več mesecev grozili s smrtjo, ne smejo več delati. Nekaterim javnim uslužbenkam so že sporočili, da so njihova delovna mesta zasedli moški, druge še čakajo na končno odločitev. Še posebej so zaskrbljene ženske, na primer vdove in ločenke, ki so doslej edine domov prinašale zaslužek. Izključno ženska gospodinjstva so se znašla v zadregi: kako naj gredo iz hiše, če pri roki ni nobenega moškega sorodnika, ki bi jih spremljal?

Volk dlako menja. Zdaj je ves svet spoznal, da smo pravi vladarji države talibani, je zadovoljno zapredel njihov predstavnik. »Še vedno pa sem presenečen, da se ljudje bojijo talibanov.« Presenečenje, se zdi, je v celoti enostransko. Čeprav so njihova sporočila spravljiva, si večina Afganistancev dovoli dvomiti o njihovih besedah. Konec koncev so bili talibani zlatousti tudi, ko so prvič prevzeli oblast, pa se je kmalu pokazalo, da niso mislili resno. In so ženskam sekali prste, če so imele nalakirane nohte, jih pretepali, če so prelomile katero od številnih prepovedi, jih kamenjali do smrti zaradi prešuštva. Zato zdaj iz izložb frizerskih, kozmetičnih, šiviljskih salonov izginjajo podobe žensk. Zato v Kabulu z zidov trgajo reklamne plakate, ki prikazujejo ženske brez naglavne rute. Zato se ponekod že zapirajo ginekološke klinike in ordinacije plastičnih kirurgov. Zato v trgovinah zmanjkuje burk. Zato v nekaterih mestih ženskam ne dovolijo vstopa na tržnico, češ da morajo priti z moškim sorodnikom. Zato ženske ždijo doma in se polne tesnobe sprašujejo, kakšne strahote jim prinaša jutri. Zato trepetajo za usodo svojih hčera, ki so v teh dvajsetih letih po padcu talibanov odraščale v relativni svobodi, hodile v šolo, diplomirale. Zdaj se utegne ponoviti zgodba iz let pred 2001, ko so učiteljice na svojih domovih skrivaj poučevale deklice. Kaj čaka afganistanske hčerke? Tema, se zdi.

Več v reviji Zarja Jana št. 34, 24,8,2021

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov