Mnenja

Kaj jim pa moremo?!

Sonja Grizila
15. 2. 2021, 22.00
Deli članek:

Zarja Jana
Uvodnik

»Drage dijakinje in dijaki, z žalostjo ugotavljam, da smo vas pustili na cedilu. Mi odrasli, ki stalno ponavljamo, kako računamo na vas. Kako na mladih svet stoji. Kako ste mladi prihodnost. Kako naj vendarle jutri računamo na vas, če pa danes vi ne morete računati na nas? Zato sem danes tukaj. Stojim vam ob strani in izkazujem globoko spoštovanje za vaš pogum. Da se v teh čudnih časih borite za svoje pravice do šolanja. Do znanja. Do enakopravnosti. Do mladosti. Ali me je strah, ker sem danes tukaj in javno govorim? Da, priznam, da me je. Saj vidim in slišim, kaj se zgodi z vsakim, ki si upa naglas povedati karkoli kritičnega o ukrepih ali o vladi. Vendar druge možnosti enostavno nimam. Izbirala sem lahko med tem, da me je strah ali da me je sram. Če ne bi bila danes tukaj z vami, bi me bilo sram, da sem vas tudi sama izdala. Da sem ostala tiho,« je prejšnji teden dijakom, ki so protestirali na mariborskem Trgu svobode, spregovorila znanstvenica in univerzitetna profesorica doc. dr. Emilija Stojmenova Duh.

Imela je prav. Policisti so jo popisali, pa tudi nekatere dijake. Jih čaka najmanj 400 evrov kazni ali tudi še kaj več? Šikaniranje, sodišče? Medtem je minister Počivalšek v Prlekiji v gostilni, ki so z vladnim odlokom zaprte, sestankoval z več ljudmi, kot je dovoljeno, in »pil vodo«, kot se je izgovarjal. Čeprav je prikapljalo na dan, da je bila tisto pojedina, ob kakršnih se voda ne pije, da se je slišalo celo glasbo in da je šlo v bistvu za žur. Po dveh dneh se je minister opravičil v slogu »nič nisem naredil narobe, ampak se vseeno opravičujem, ker je morda šlo za napačen vtis«. Ni rekel »kaj nam pa morete«, ampak razumeti je bilo tako.

Tudi minister Hojs pravi, da ni napravil nič narobe, ker je hotel z mamo brez opravljenega testa na covid na Hrvaško, pa so ga zavrnili. Že to, kako je sploh prišel do tja, je sumljivo, saj je vozil čez številne občinske meje. Ampak v Kopru je pred kratkim kupil parcelo, nas je prepričeval z zaslonov, vse ustrezne papirje je imel s seboj. Na TV so pokazali kos zamočvirjenega travnika. Nisem vedela, da se lahko začasno prijaviš na parcelo in potem od tam potuješ naprej. Kot nisem vedela, da lahko s poslovnimi partnerji najameš gostilno. Ampak Hojs se niti opravičil ni. Kaj mi pa morete? Se bo pa vsekakor pozanimal, kateri policist, ki je nedvomno udbovec, je obvestil medije o pustolovščini na meji.

Več v reviji Zarja Jana, št. 716.2. 2021

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan