Mnenja

Zdravko in odmrznjena župa

Vasja Jager
7. 7. 2020, 22.00
Deli članek:

Revija Jana
Vasja Jager

Spričo karantenske grožnje na eni in dobrotljivosti presvetle oblasti na drugi strani je bila naša mala srednjeslojska familija ljubljeno in preverjeno Hrvatijo letos primorana zamenjati za domače loge, morsko slanico pa za klorirano jedkanico slovenskih termalnih bazenov. Pa smo zaprli plin in vodo, nabasali zvestega forda, vmes sva se ta stara dva v skladu s prastaro šego še malo sporekla, nakar sem ukresnil mašino in smo šli – kurit podarjene zdravkote v enega izmed bližnjih zdravilišč.

Kljub deficitom patra familias, vzgojenega v temačnih kozjanskih logih čestitk in pozdravov, se vsi člani gospodinjstva s psom vred trudimo kultivirati neko dostojnost, ki korenini v osnovni empatiji. Zato smo bili trdno odločeni, da se na dopustu ne bomo obnašali kot zadnji seljaki, mojim natikačem in havaji srajcam navkljub; da bomo pač vljudni in prijazni do osebja in drugih gostov, predvsem pa, da ne bomo viseli samo na tistih zdravkotih, ampak bomo dobrim ljudem, ki nas bodo pedenali, pustili še nekaj lastnega denarja – saj smo na dopustu, si bomo pa ja nekaj privoščili, kajne! Toda pot v uscan bazen je tlakovana z dobrimi nameni in moje navdušenje nad novim okoljem, prijaznim osebjem, nad ptički v krošnjah dreves in ruskim bifejem v jedilnici se je kmalu sprevrglo v čudenje nad pomanjkanjem omike pri delu sodržavljanov. Da prideš v urejen hotel, pa ne za svoj denar, in potem ti je ključna misija, da ne boš zapravil niti centa več od tega, kar so ti šenkali, obenem pa pričakuješ, da te bodo stregli kot šejka ... Da si na dopust v cenovno res ugodno zdravilišče s seboj prineseš zamrznjene župe, ker ti pač šparaš ... Ali pa da iz istih vzgibov sploh ne greš iz apartmaja, ampak s kameradi noč in dan kot Sahara piješ postani pir in na (leseni) terasi kuriš žar in žgeš čike pa rigaš vice iz Nedeljca ... Pred vsemi temi nastanitvami pa spolirani passati in mercedesi in masivni terenci. Nisem Maria Antoinetta in tisti naš gozdni apartmajček ni bil Versailles, v katerega bi se jaz in moji zatekali pred švicem in zadahom raje – ker smo tudi sami njen del –, ampak meni se zdi takšno početje primitivno. 

Reči hočem sledeče: diskrepanca med ravnijo ponudbe in ravnijo obiska se mi je zdela v nebo vpijoča; če se potrudijo prvi, bi se menda morali tudi drugi. Jaz razumem, da se špara – tudi pri nas gre kdaj na tesno –, ampak čisto na puf pa tudi ne greš na dopust, nekaj že primakneš zraven; navsezadnje poanta zdravkotov ni zgolj in samo naš užitek, ampak tudi blaginja ljudi, ki delajo v turizmu. Ravno zato, ker tudi sam dodobra obvladam rituale zaklinjanja božanstva Mastercarda in seštevanja cen, težko verjamem, da res ne gre drugače. Pa ajde, recimo, da res nimaš tistih nekaj evrov, kolikor bi te stalo še kosilo, in moraš otepati odmrznjeno župo – manire ne stanejo ničesar.

Estrada

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

Zanimivosti

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!