Mnenja

Ženske v politiki

Jana
11. 10. 2010, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Bodo v Angliji prihodnjem parlamentarnem mandatu ženske sestavljale kar pol vlade v senci? Med nedavno konferenco laburistične stranke so oznanili novega vodjo, izbranega izmed petih kandidatov. V presenetljivem fotofinišu med bratoma Milliband, »centrističnim« Davidom in »rdečim« Edom, je tesno zmagal Ed. Že naslednji dan so ga udeleženke konference povabile na sestanek, da ga opomnijo na predvolilno obljubo. Da bodo ob njegovi morebitni zmagi pol sedežev v opozicijskem kabinetu zasedale ženske.

Bodo v Angliji prihodnjem parlamentarnem mandatu ženske sestavljale kar pol vlade v senci?
Med nedavno konferenco laburistične stranke so oznanili novega vodjo, izbranega izmed petih kandidatov. V presenetljivem fotofinišu med bratoma Milliband, »centrističnim« Davidom  in »rdečim« Edom, je tesno zmagal Ed. Že naslednji dan so ga udeleženke konference povabile na sestanek, da ga opomnijo na predvolilno obljubo. Da  bodo ob njegovi morebitni zmagi pol sedežev v opozicijskem kabinetu zasedale ženske. 
Tudi če namerava obljubo uresničiti, mu morda ne bo uspelo, saj v nasprotju s konservativci pri laburistih sestava vlade (in vlade v senci) ni v rokah vodje. Laburistični poslanci med kandidati, tudi laburističnimi poslanci, izberejo 19-članski kabinet (v senci). Tokrat bo v njem vsaj šest žensk,  kot so pred kratkim sklenili v stranki.  Kako bo Milliband kot vodja razdelil resorje, pa bo jasno 9. oktobra, tik pred začetkom nove parlamentarne sezone.
Millibandova predvolilna obljuba je v stranki spet razvnela debato o enakosti med spoloma in zastopanosti žensk v politiki. Harriet Harman, ki je vodila vlado v senci med izbiranjem novega vodje laburistov, je skrbno izbirala besede v odgovor Guardianovemu novinarju. »To je borba, ki se krepi, ni pa še končana, napredek je že, da je zdaj v parlamentu 22 odstotkov žensk, ne le 3 odstotke kot takrat, ko sem postala članica parlamenta v obdobju premierke Margaret Thacher.«
Harmanova je pojasnila, kako več žensk v parlamentu vpliva na politično odločanje, saj vnašajo ženske še druga področja kot »moško« politiko. Parlamentarke skrbi  nasilje v družini, skrb za starejše, uravnoteženost med delovnim in prostim časom. Harmanova  je kot mlada poslanka pozvala premierko Thacherjevo, naj omogoči  možnost dodatnega varstva med šolskimi počitnicami. Ker imajo starši manj počitnic kot šolarji, je med počitnicami več kriminala in nesreč, kjer so udeleženi otroci. Izžvižgali so jo ne le poslanci nasprotne stranke, ampak tudi  lastne, češ da se oddaljuje od političnih tem.
Danes je vprašanje, kako politika prizadene ženske, spet pereče.  Po analizi Yvonne Cooper, ene od kandidatk za finančnega ministra(ico),  nova koalicijska vlada najbolj udarja po ženskah, čeprav zaslužijo Britanke precej manj od  moških.  Vlada je iz proračuna  porezala osem milijard funtov, od tega šest s področij, ki najbolj zadevajo ženske:  varstvo otrok, fleksibilen delovni čas, enakost med spoloma,  celo zakonodaja.  Obtoženci zaradi posilstva bodo še bolj zaščiteni, čeprav so žrtve v veliki večini ženske. »Napredek ni avtomatičen,« pravi  Cooperjeva, »razvoj se lahko obrne v nasprotno smer.« 
Za vzor velja Švica, kjer je v zdajšnji vladi več žensk kot moških, čeprav so Švicarke dobile volilno pravico šele leta 1971 (!).  Novo smer pa vodi Španija, kjer je bilo v prejšnji vladi  premierja Joseja Luisa Rodriguesa Zapatera 8 moških in 8 žensk (plus premier),  v sedanji pa je 9 žensk in 8 moških, vključno s podpremierko,  ministrico za finance in obrambno ministrico (ki je med mandatom rodila). Po splošnem mnenju se ženski vpliv na politiko odraža v legalizaciji splava in  preprostejši ločitvi, kot tudi v boju proti nasilju v družini, ki ga je Španija izbrala za eno osrednjih tem svojega predsedovanja Evropski uniji.
Tudi  ameriška politika se feminizira, le da kaže trend v drugo smer. Izstopajo  premožne, fotogenične,  fanatično desničarske  populistke. Komentar nekega novinarja: »Ni hujšega od jeznih žensk.«

 

Piše: Jana Valenčič                               Jana št. 40, 5.10.2010

 

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste