Ljudje

Slovenijo imam še vedno rada

Marija Šelek
1. 11. 2022, 22.00
Deli članek:

Naša Slovenka leta 2021 je dan po napadu nanjo prišla na pogovor z Markom, enim od sodelavcev Inštituta 8. marec. Odkar se je pred dvema tednoma vrnila v Slovenijo, nikamor ne gre več sama. Samotnih jutranjih sprehodov s kužkom ni več, čeprav bi jih zaradi vrtinca aktivnosti in srečevanj z ljudmi, ki jih prebuja ter opogumlja, zelo potrebovala. Vzeli so ji jih tisti jezni, besni, sovražni ljudje, ki so jo čakali pred njenim blokom, se zadrževali pred pisarno inštituta, ji sledili po ulici, in taki, kot je tisti gospod, ki jo je sredi belega dne fizično napadel. Hočejo jo streti, utišati, celo izbrisati – že dolgo z besedami, neki cepec pa se je odločil, da te niso dovolj. Za nasilje ni opravičila, zato je treba v kali zatreti vse tiste AMPAK, ki so se pojavili te dni. In so (prevečkrat) želeli povedati, da si je Nika to zaslužila.

Mateja J. Potočnik
Nika Kovač

So vas kolegi aktivisti, s katerimi ste spletli prijateljstva in si nenehno izmenjujete izkušnje, rastete ter se učite, posvarili, da se lahko zgodijo tudi fizični napadi?

Zaradi kolegov iz tujine, ki so se jim take situacije dogajale, sem to vedela. Ko sem se spustila v bitko za Gremo volit, takrat sem bila še v New Yorku, so me opozarjali: ti ne boš mogla domov, preveč si se izpostavila, zgodilo se je nam vsem, na neki točki ne boš več mogla domov. Ampak takrat sem bila tako distancirana, živela sem normalno življenje, da si niti nisem predstavljala, kaj to lahko pomeni. Dejansko sem zaradi njihovih nasvetov ostala še dlje v Ameriki, potovala po svetu – ker ko so se tukaj pojavile prve intenzivne grožnje, ko so se začenjali ljudje zadrževati pred mojim blokom, sem videla, da se sama ne morem več varno gibati naokoli. Takrat je tujina postala moja edina možnost.

Pa tako radi ste imeli Slovenijo ...

Še vedno imam rada Slovenijo in še vedno mislim, da imamo z večino ljudi – ne glede na to, katere stranke volijo in v kaj verjamejo ali koliko so stari – skupne vrednote: vzpostavljanje sistema solidarnosti in pomoč drug drugemu. Tudi po tem napadu so nam pisali najrazličnejši ljudje, različnih veroizpovedi, poklicev, ki so nam želeli izraziti podporo. Del Slovenije, ki pa je ne maram, je del bivše oblasti, ki zelo načrtno širi sovraštvo, agresijo, nestrpnost. In te napade, ki se mi v zadnjih 14 dnevih dogajajo dnevno, verbalni in tudi fizični, vidim kot posledico delovanja tovrstnih groženj in ravnanj.

Več v reviji Jana, št. 442.11.2022

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste