Ljudje

Ženska, ki se noče upokojiti

Jelka Sežun
8. 2. 2022, 00.45
Posodobljeno: 8. 2. 2022, 19.00
Deli članek:

Šestega februarja je minilo sedemdeset let, odkar je britanska kraljice Elizabeta II. ob očetovi smrti leta 1952 prevzela prestol, četudi so jo uradno okronali šele več kot leto dni pozneje. Tako dolgo ni na prestolu sedel še noben britanski monarh. Ženska si res zasluži žur – v službi je že sedemdeset let. In penzije še nič ne omenja.

Profimedia
Platinasti jubilej Elizabete II

Britanci kljub pregovorni zapetosti slovijo tudi kot neukrotljivi in nenasitni žurerji – o čemer pričajo tudi medkarantenske zabave, ki zdaj Borisu Johnsonu silovito majejo premierski stolček – in bodo kraljičin platinasti jubilej proslavljali kar štiri dni, rajalo se bo od četrtka do nedelje. Dva razloga sta, zakaj ne proslavljajo obletnice na dan, ko se je zgodilo: prvič, 6. februar je tudi dan smrti prejšnjega kralja, Elizabetinega očeta, in drugič, vreme. Februarja ne moreš imeti ulične zabave. In tako praktični narod žura takrat, ko je manj verjetno (čeprav ni nikoli povsem izključeno), da jih bo med zabavo pral dež – zato tudi kraljičin rojstni dan (21. aprila) vedno proslavijo junija. Njene sedemdesete obletnice na britanskem prestolu se bodo tako veselili od 2. do 5. junija. Sonce je menda že naročeno.

Začnite kuhati. Protokol za proslavljanje platinastega jubileja seveda ne obstaja, zato so se morali organizatorji znajti kar sami. Obletnico bodo po malem slavili vse leto, januarja so začeli s tekmovanjem za iznajditelja najboljšega novega pudinga – zmagoviti recept bodo javno objavili, »platinasti puding« pa bodo stregli na vseh pomembnih slavnostnih kosilih.

Kaj se še obeta? Koncerti, ulične zabave – to pomeni, da soseska zapre ulico, postavi mize, poskrbi za okrasitev, hrano in pijačo, potem pa sosedje skupaj proslavljajo – pubi bodo ostali odprti do enih ponoči, kraljičina gradova Sandringham in Balmoral bosta odprta za javnost, prirejali bodo parade, prvič od začetka pandemije bodo imeli spet vojaško parado, glavna parada pa se bo imenovala Reka upanja, v njej bodo nosili dvesto svilenih zastav, potiskanih s slikami na temo upanja, ki so jih narisali otroci. In ker so sodobne kraljice seveda zelene, so ljudi že pred časom začeli spodbujati, naj v čast kraljičinega jubileja posadijo drevo. Dežela je tako že bogatejša in bolj zelena za 60.000 dreves.

Žurajte platinasto. Koliko in katerih dogodkov se bo udeležila tudi slavljenka, ni znano, najbrž še sama ne ve – letos bo dopolnila 96 let, poleg tega so ji zdravniki zapovedali, naj za božjo voljo ne dela toliko in naj raje počiva, zato bodo levji delež kraljevskih obveznosti prevzeli drugi člani njene družine – ne, ne princ Andrew, tega so umaknili, morda za vedno. Zagotovo bo kraljičinemu veselju primešana tudi žalost, to bo prvi veliki mejnik, ki ga bo slavila brez princa Philipa, »moje opore«, kot ga je nekoč imenovala, ki je umrl lanskega aprila. Zagotovo, če ji bo le zdravje dopuščalo, se bo udeležila slovesne zahvalne maše 3. junija in potem naslednji dan še slovitih konjskih dirk v Epsomu. Isti večer bo v Buckinghamski palači tudi platinasta zabava s koncertom največjih svetovnih zvezd – samo nekako so pozabili omeniti, kdo naj bi to bil. Za ogled koncerta se lahko prijavi vsak, o tem, kdo bo lahko prišel, pa bo ta mesec odločil žreb. V nedeljo, zadnji dan praznovanja, bodo po vsej deželi ulične zabave, v Buckinghamski palači pa bodo nastopali številni umetniki – napovedujejo cirkus, ulično gledališče, glasbo, pisane kostume in »najnovejšo vizualno tehnologijo«.

Kaj podariti, kaj podariti? Slavljenko se seveda spodobi tudi obdariti, toda kaj daš skorajšnji stoletnici, ki ima vse? V britanskem parlamentu sta poslanska in lordska zbornica skupaj ustanovili komisijo, ki jih bo rešila zadrege in stuhtala, upajo, kakšno briljantno idejo za darilo. Tole vemo o kraljičinih željah: rada ima poceni darilca, nad dragimi viha nos. Tako ga je nekoč princesa Diana hudo polomila, ko je za božič podarila puloverje iz kašmirja. Bodoča kraljica Kate, vojvodinja Cambriška, pa je pred leti zadela v črno s kozarčkom čatnija, ki ga je z lastnimi ročicami pripravila po receptu svoje babice. Pa s kakšno bonboniero tudi ne morete udariti mimo. Hrana je pravzaprav edino, kar si lahko člani kraljeve družine vzamejo zase, vsa druga darila uradno ne pripadajo kraljici, temveč državi. Česar se je očitno zavedal nemški predsednik Joachim Gauk, ki je kraljici podaril maketo Brandenburških vrat iz marcipana. Zgodovina ne beleži, ali so jo potem na britanskem dvoru pojedli ali samo gledali.

Več v revile Jana št. 6, 8.2.2022

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov