Ljudje

Glas, ki se mu klanja svet

Stane Mažgon
28. 4. 2020, 18.47
Posodobljeno: 28. 4. 2020, 18.55
Deli članek:

Toplina glasu, privlačen odrski videz in izviren igralski nastop – vse to so omenjali kritiki v tujih medijih, ko so poročali o nastopih sopranistke Elvire Hasanagić. Pevka je odraščala v Idriji, študirala komunikologijo v Ljubljani, nato pa odšla na študij opernega petja v Nemčijo. V Slovenijo se je vračala na nastope, te so poznavalci operne glasbe vedno z zanimanjem spremljali. Strinjali so se, da kljub številnim uspehom in nagradam iz tujine pravi vrhunec njene pevske kariere šele prihaja!

sopranistka Zarja Jana
Sopranistka Elvire Hasanagić

S sopranistko Elviro Hasanagić smo se pogovarjali še v času, ko bi morale biti v ljubljanski operi načrtovane ponovitve Verdijeve opere Luisa Miller. V njej je pela naslovno vlogo. Predstave so bile, žal, odpovedane zaradi nevarnosti okužbe s koronavirusom. Zato smo pevko obiskovalci videli in slišali le v prvih predstavah po premieri. 

Uspešna sopranistka živi v Nemčiji, a se vrača domov, zasebno in tudi zaradi nastopov. Naše občinstvo jo dobro pozna in ceni, prav tako kot tisto v drugih delih sveta in Nemčiji, kjer največ poje. Več let je imela stalni angažma v operi v Dresdnu, nato se je odločila za samostojno umetniško pot. 

Nekaj zadnjih let je bilo za Elviro Hasanagić zelo uspešnih, pomembni nastopi in dogodki so se kar vrstili. Omenimo jih le nekaj: leta 2017, ko je nastopala v opernem gledališču v Dresdnu v vrsti uspešnih vlog, so ji podelili naslov najboljše mlade pevke leta 2017. Leto pozneje je pri nas izdala svojo prvo ploščo z naslovom Hrepenenje, nastopila pa tudi na koncertu s tenoristom Ramonom Vargasom, debitirala v enem najpomembnejših opernih gledališč na svetu, v Teatru Colon v Buenos Airesu, in imela več nastopov s slavnim tenoristom Josejem Curo. V tem času je v tujih opernih gledališčih odpela vrsto pomembnih sopranskih vlog.

Umetniki ves čas dvomimo. Letos bo – če bodo razmere seveda dopuščale – nastopala v Operi v Chemnitzu in izvedla Mahlerjevo 2. simfonijo s filharmoniki v Skopju. Skupni imenovalec: Elvira Hasanagić je v polni delovni formi, sredi kariere, ki ji prinaša veliko uspehov, kar je mogoče razbrati tudi iz njene sproščenosti, zadovoljstva in nasmejanega obraza. »Nastopi so del mojega poklica,« je povedala, »tako kot instrumentalisti tudi pevci potrebujejo veliko vaj in nastopov. Če se tem pridružijo uspehi in nagrade, je to še veliko bolje.« Zelo jo je razveselila nagrada za najboljšo pevko leta 2017 v Dresdnu, kjer je bila takrat angažirana. »Najprej sem bila presenečena, saj nagrade nisem pričakovala. Mislim, da je k priznanju največ pripomogla zelo uspešna vloga grofice v Figarovi skladbi. Nagrada v opernem svetu pomeni ugled in referenco. Meni pa je veliko pomenila predvsem zaradi potrditve, da dobro delam in da sem na pravi poti. Umetniki namreč ves čas dvomimo o svojem ustvarjanju, ves čas se sprašujemo, ali bi lahko bil ta ali oni nastop drugačen, boljši. Nagrada je dokaz, da občinstvo razume ustvarjanje, ki ga delim z njim, ter da je dovolj zanimivo in izvirno.« 

Vse razprodano. Še o uspešnih zadnjih letih: pevki veliko pomeni samostojna plošča Hrepenenje, ki je odličen rezultat vztrajnega dela. Pohvalili so jo kritiki in poslušalci, čeprav skladbe na njej, predvsem samospevi, niso za široko skupino ljudi. Poslušanju je treba nameniti čas in pozornost. »Živimo na hitro, glasba in poezija ne najdeta prostora. Zato sem vedno vesela vsakega poslušalca, ki pride na komorni recital, se za kratek čas odlepi od sodobnih medijev in uživa drugače.«

Seveda pa so povsem drugačne odmevne predstave v velikih gledališčih. »Nastop v operni predstavi v gledališču Colon v Buenos Airesu je bila čudovita izkušnja, od akustike v dvorani do izjemne publike, ki strastno spremlja vsak trenutek predstave. Vse predstave so bile vedno razprodane. Pela sem vlogo Irine v operi Tri sestre, pred tem sem v njej že nastopila v Münchnu in Berlinu, na podlagi omenjenih nastopov so me tudi povabili v Argentino.« 

Biti tenor je diagnoza. Kako pa je nastopati ob velikih opernih zvezdah? »Zelo različno. Običajno velja, da so največji pevci najmanj zahtevni in komplicirani. Vse to so samo ljudje, z običajnimi potrebami in težavami. Zvezde ustvarijo predvsem mediji in agenti.« Pevka se spominja nastopa s slavnim tenoristom Ramonom Vargasom. »Bolj živčen je bil pred nastopom kot jaz, čeprav ima za sabo že dolgo kariero in nastop v Ljubljani zanj ni bil usodnega pomena.« A ker morda tistega dne ni bil najbolje razpoložen, je napetost tudi pokazal. Drugače kot Jose Cura, ki je znan kot sproščen pevec, ki se rad šali, a je morda tudi to le oblika sproščanja napetosti pred nastopom. 

Estrada

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

Zanimivosti

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!