Ljudje

Pamet v roke: porod doma je ruska ruleta

Marija Šelek
28. 4. 2020, 22.00
Deli članek:

S porodi v Bolnišnici Postojna med epidemijo nimajo težav, porodnice so izjemno odgovorne ter ozaveščene, bodoči starši pa so tudi pošteni z informacijami, ki jih sporočajo zdravstvenemu osebju. Načrtovani porodi na domu so med epidemijo koronavirusa prepovedani, vendar se dogajajo in se bodo verjetno še dogajali. »V teh zmedenih časih moramo še bolj ozaveščati mlade – v prid novorojenčkov in porodnic – da porod doma ni povsem varna izbira. Pri tako nizki rodnosti nam mora biti za čisto vsakega otroka in porodnico še kako mar,« pravi Aleksander Merlo, eden naših bolj znanih porodničarjev.

Foto: Šimen Zupančič
Dr. Aleksander Merlo

Pri nas še vedno velja, da partnerji pri porodu ne smejo biti zraven?

Ne, še vedno ne. Vendar pričakujem, da bo v kratkem tudi to ponovno dovoljeno.

V Nemčiji pa so lahko, kajne?

Vsaka država ima pač svoja navodila in pravila.

Se vam to osebno zdi pretiran ukrep?

Resnica je vedno nekje vmes. Če bi imel občutek, da bi bile ženske zaradi odsotnosti partnerja res tako hendikepirane, bi že posredoval. Zdelo bi se mi modro, da bi presodili, katera od njih partnerja ob sebi res nujno potrebuje zaradi psihične stabilnosti, vendar je to presojanje precej težko. Opažamo pa, da se ženske v mnogih primerih brez partnerja na porod še lažje osredotočijo. Ampak ljudje smo različni in nekatere ženske v porodni sobi res bolje delujejo s partnerjem ob sebi. V tem trenutku je v naših mislih najprej varnost. Pri tem virusu je toliko nejasnosti, da moramo biti previdni.

Moram priznati, da če bi bila v tem obdobju noseča, bi se prav zato, ker je v nekaterih drugih državah EU prisotnost partnerja omogočena, počutila opeharjeno. Če staršem to odrekamo, se ne bi smeli čuditi, da se potem odločajo za porode doma.

Če bi pretehtali, da je prisotnost partnerja tako pomembna za psihično stabilnost, morda bi bil to eden na 20 primerov, bi lahko oba testirali in bi se lahko porod izvedel v naših tako imenovanih »covid prostorih«. Vse življenje se ukvarjam s porodništvom in bil sem eden tistih, ki so med prvimi zagovarjali permisivnejši pristop k porodu – da se z različnimi možnostmi približamo želji žensk. Potem ko smo imeli nekaj slabih izkušenj, sem sam sebi postavil zavoro, češ, pamet v roke, najprej je varnost za mamo in otroka. Tudi nam v porodnišnici gre lahko zelo hitro kaj narobe in so primeri, ko ne veš, kako odreagirati. Da bi se mi to zgodilo na terenu, ko gre za čisto improvizacijo – nadzor poroda brez aparatur, ki nas opozorijo na nevarnost –, si sploh ne morem predstavljati! Ginekologi smo bili namreč vedno malce skeptični, do kod lahko znanje babice še omogoča varno rojevanje. Morate vedeti, da imamo celo v nadzorovanih razmerah še vedno mnogo patologije, zato je zame porod na domu ruska ruleta.

Koliko zapletenih primerov pa ste reševali, ki so vam jih pripeljali s porodov na domu?

Trenutno se spominjam samo enega. Porodov na domu je sicer malo, ampak gre za postopke ob porodu, za katere dvomim, da se na domovih pravilno in strokovno izvajajo: otroku po porodu ne boste merili oksigenacije (nasičenosti s kisikom) in obporodnega manka kisika, ki ob njem ni bil zaznan. To se lahko kasneje v otroštvu izraža z različnimi težavami: s slabšim začetnim razvojem motorike, pa tudi kasneje v šoli, na primer. Pa še veliko je takšnih »malih« zadev, ki umanjkajo ob porodih na domu. Zato mislim, da bo država porode na domu morala sčasoma ustaviti. Pa poglejmo enega današnjih primerov: gospa je prišla v bolnišnico s popadki, ni želela nobenega našega posredovanja, bila je v sobi, popadki so se malce stopnjevali, ampak še vedno ni želela nobenih dodatkov. Nato ji je odtekla mekonijska plodovnica, to pomeni, da se je otrok v maternici pokakal in da se mu je že slabše godilo. Porod se je nato hitro odvil, otrok pa je imel en meter dolgo popkovnico, pravi vozel in popkovino trikrat ovito okoli vratu. Pediatri so bili takoj zraven … Ob tem se še vedno spomnim svojega očeta, splošnega zdravnika, kako ga je bilo strah, ko je moral voditi tudi porode na domu (čas po drugi svetovni vojni, 50. in 60. leta). Temu sem bil priča že kot otrok. Zato še toliko bolj prosim, vzemite pamet v roke.

Več v reviji Zarja Jana, št. 17, 28. 4. 2020

Estrada

kataya
Ponosna na svojega moškega

Kataya razočarano ugotavlja, da še vedno živimo v moškem svetu

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

Zanimivosti

460956610_940626324765117_1428177546756988567_n
Državno tekmovanje

Najtežja buča je imela 615 kilogramov, izmerili tudi najdaljšo doslej

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno