Ljudje

S kuhanjem sem bliže otrokoma

Marija Šelek
4. 5. 2020, 02.09
Posodobljeno: 5. 5. 2020, 00.22
Deli članek:

Časti leskovačko papriko in domačo svinjsko mast, prisega na lokalno proizvedene in pridelane sestavine ter se ne loči od zgornjesavinjskega narečja. Drama mu ni tuja, muzika tudi ne, rodil se je, da bi bil ustvarjalen. Začel je z bolj slabo natreniranimi brbončicami – z neješčostjo v otroštvu, danes pa se s sinovoma povezuje prav v kuhinji. Večina ga je v vsej njegovi neposredni pristnosti spoznala v MasterChefu, preostale je osvojil že prej – s svojim robatim, duhovitim kuharskim vlogom Dans fotr kuha.

arhiv POP TV
MasterChef je bila zanimiva in poučna lekcija

Iz Zgornje Savinjske doline, natančneje iz Luč, prihajajo hecni dedci, ob katerih si ne moreš kaj, da se ne bi režal na vsa usta. Poleg stand up face Gašperja Berganta, ki ima v Zarjinem uredništvu vsaj dve oboževalki, smo zdaj »fasali« še Miho Robnika. V svet se je začel oglašati iz svoje kuhinje v Nazarjah, kjer za svoj vlog pripravlja jedi, ki jih poimenuje povsem po svoje: štajerska potica (ni z orehi!), štajerski brancin (ni riba), zamaščena jetra, palačunke, alpske ostrige (niso še videle morja) … Še bolj kot njegov vlog ga je izstrelila oddaja MasterChef, ki pa je povečala tudi gnečo na vlogu: z 80.000 obiskov je postopoma prišel na skoraj že dva milijona ogledov. Ljudje so ga vzeli za svojega, je pač tak, kot rečemo, ljudski človek. »Zdaj, ko sem izpadel iz šova, pa sem se ljudem še malo zasmilil. Za oddajo imam same pohvale, predvsem pa sem se res naučil kuhati. Prej sem bil samo amater, zdaj sem spoznal tudi postopke, kot so temperiranje čokolade, in še kakšno gobo več kot le lisičke, jurčke, mušnice, marele in šampinjone. Pa koromač! No, zanj sem potem izvedel, da je res že stara zadeva, ampak ne vem, zakaj se mi je prej izmuznil. Pač to ni bila zelenjava naše mladosti,« pravi Miha, ki bo proti koncu tega leta nazdravil 40. letu. 
Ogromno se je naučil in po oddaji tudi čisto drugače gleda na kuhanje. »Prej je bilo to opravilo, ki se ga je treba lotiti – jesti moraš in treba je nekaj skuhati, pa dobro je, če se zraven še zabavaš. Po vseh profesionalnih tečajih in pogovorih s kuharskimi asi ter slaščičarji, ki so še bolj mahnjeni na predstavitev krožnika, sem spoznal, da je kuharija cela umetnost. Kot slikarstvo ali glasba. Upoštevati je treba pravila: zlati rez, barve, kontraste, na krožnik moraš postaviti liho število sestavin obroka …«

Multipraktik na delu. Sicer pa umetnost Mihu v življenju nikakor ni tuja. Je en tak ustvarjalen multipraktik. Vedno je rad bil v središču pozornosti, že v osnovni šoli se je vpisal v dramski krožek in ljubiteljskemu igranju ni nikoli zares pomahal v slovo. Veliko predstav, skečev, prireditev in obujanja starih običajev so se lotili z lokalno ljubiteljsko igralsko srenjo. Celo kratek film so posneli, z naslovom Pravljica na mičkeno drgč – v trdem zgornjesavinjskem narečju, kakopak. V glasbeni šoli se je učil trobento, ker se je pred njim že preveč drugih zagreblo za učenje kitare. Ampak se je pa s strunami kasneje spopadel sam. Za bas je poprijel v bendu, ker pač niso imeli drugega, poklic notranjega oblikovalca je spoznaval tudi v praksi, ko je v egipčanskem slogu opremil celjski nočni klub. Risal je stripe, kar najbrž ni tako čudno, saj sta risala tudi njegov stric in oče. Torej nas po doslej znanem ne bi smelo presenetiti, da je grafični oblikovalec, zaslužen za oblikovanje večine turističnih in informativnih plakatov v zgornjesavinjski dolini, snemalec, ki se znajde v videoprodukciji in posname vse od začetka do konca, pa še zapakira v privlačno obliko. Tako so njegove tudi vse videopredstavitve lepot in posebnosti njegove doline, ki jo dobro pozna, saj dela v Turistično-informacijskem centru, v kampu Menina, je vodič in vam lahko v angleščini ter nemščini z dozo humorja zdrdra vse o lokalnih zakladih. Kot je pivo, recimo. Je le rojen v dolini hmelja in mu zato primerno poje hvalo. Do zdaj je to počel večinoma za tuje obiskovalce. 

Koristna lekcija vojske. Po izobrazbi je ekonomski tehnik, maturo je v žep spravil z odliko, ampak potem ga je bolj kot fakulteta klicalo življenje. Po srednji šoli je dobil dobro delo, vmes pa je skočil še k vojakom. Ja, bil je nabornik – in to kar v precej domačem Celju. Da lahko greš iz vojašnice kar peš domov, se mu je včasih zdelo slabše, kot da bi ga poslali kam dlje. Se lahko hvali z vojaškimi zgodbicami?

Več v Zarji Jani, št. 18, 5. 5. 2020 

Osebni arhiv
S sinovoma Adamom (13 let) in Samom (11 let)

Estrada

kataya
Ponosna na svojega moškega

Kataya razočarano ugotavlja, da še vedno živimo v moškem svetu

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

Zanimivosti

460956610_940626324765117_1428177546756988567_n
Državno tekmovanje

Najtežja buča je imela 615 kilogramov, izmerili tudi najdaljšo doslej

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno