Ljudje

Kritično novinarstvo je na preizkušnji

Alenka Sivka
14. 4. 2020, 09.30
Posodobljeno: 14. 4. 2020, 23.14
Deli članek:

Mislila sem, da je Elen zelo resna, stroga ženska, saj za tisto okroglo kovinsko-stekleno Dnevnikovo mizo na Televiziji Slovenija, v strogo krojenih suknjičih, modnih oblekah in z očali deluje malce hladno ter nepristopno. A je daleč od tega. Je topla, temperamentna, zgovorna Primorka, ki je dobila vabilo za vodenje zelo pomembne oddaje pred desetletjem, se šele potem dobro zavedela, v kakšno ogromno kolesje je stopila, in s simpatičnostjo osvojila srca kolegov ter gledalcev. Še danes jemlje svoje poslanstvo novinarke in voditeljice javne televizije resno in odgovorno. V teh kriznih časih celo še bolj. In si upa odločno povedati svoje mnenje.

Mateja J. Potočnik / Revija Zarja Jana
Elen Batista Štader si upa odločno povedati svoje mnenje.

Elen, pa začniva s korono: kako je spremenila vaše življenje?

Epidemija je vplivala na nas vse, a zdi se mi, da bo spremenila naše življenje še veliko bolj, kot zdaj slutimo. Nikakor nisem prepričana, da bo človek spremenil svoje vrednote, da se bo zazrl vase, da bo pozornejši do svojega bližnjega ali narave. Ne! Takoj, ko se bodo vzpostavile normalne razmere, se bo vrnil k svojim navadam in razvadam. Zato bolj kot pozitivne posledice pričakujem negativne. Skrbi me, da bodo ekonomske posledice in družbena neenakost ustvarile veliko človeških stisk, usoda mnogih ljudi – tudi tistih, ki jih poznam in imam rada – je trenutno zelo negotova. 

Kako je spremenila vaše službeno življenje, vaše delo?

Vodstvo naše RTV hiše je res hitro odreagiralo in zelo dobro poskrbelo za vse nas. Izpraznili smo, denimo, pisarne, tako da ni tesnega fizičnega stika. Tudi sedenje v montažah, kjer novinar običajno sedi ob montažerju, ni več mogoče, novinar se z montažerjem pogovarja po telefonu. Prav tako v desk – osrednji prostor, kjer nastajajo informativne oddaje – novinarji nimajo več vstopa, vsa komunikacija poteka po telefonu. Vse to nam je povzročilo res veliko težav, po drugi strani pa smo ta izziv sprejeli, saj novinarsko delo razumemo kot poslanstvo. V vsaki krizni situaciji se novinarji počutimo poklicane, da delamo. Podobno kot medicinske sestre, zdravniki, komunalni delavci. Zelo sem ponosna na svoje sodelavce in urednike, ki so uvedli še dodatne oddaje, da bo informacij kar se da dovolj. Celo ganjena sem bila nad odzivom naših novinarjev in dopisnikov, ki niso niti za trenutek pomišljali, ampak so ves čas dosegljivi in delajo praktično vse dni brez prestanka, v tujini in doma. Ob kriznih razmerah se naša pripadnost hiši in poklicu zelo poveča, smo izjemno dobra ekipa, ki je ni mogoče premagati.

V Dnevniku se res veliko pojavljate – ste pred kamero varni, strogo upoštevate varnostne ukrepe? 

V službi so nam zagotovili vso potrebno opremo, od razkužil do mask. Če ste opazili, imamo v studiu po novem mikrofon kar na mizi in ne na ovratniku, tonski mojster torej ne prihaja več v našo bližino, fizičnih stikov ni. Novinarji imajo na terenu mikrofone z dolgimi držali, tudi za zunanje goste, ki bi sicer bili v studiu, smo pripravili izven hiše poseben mobilni studio. Zelo pomembno se mi tudi zdi, da nas je vodstvo razdelilo v tri ločene ekipe – če se ena okuži, jo lahko takoj zamenja druga. Za zdaj strogo upoštevamo vse ukrepe in se počutimo varne. Res pa je, da ves čas intenzivno delamo, zato časa za črne misli sploh ni.

Koliko je pomembno novinarstvo v teh časih?

Če kdaj, je novinarstvo pomembno ob kriznih trenutkih, tega se novinarji zavedamo, tudi zato svoje delo jemljemo še kako resno in odgovorno. Javnost pričakuje zanesljive informacije. Še posebej danes, ob poplavi lažnih novic, dezinformacij in najrazličnejših zavajanj, je pomembno, da javnost ve, kje bo dobila zanesljivo in točno informacijo. Razcvet medijev in spletnih strani, ki ponujajo sporne vsebine, je danes neverjeten. Še bolj neverjetno se mi zdi, da take vsebine v velikem delu javnosti padejo na plodna tla. Kritično novinarstvo je na preizkušnji, na nekakšni prelomni točki, tudi v tej luči je pomembno poudarjati pomembnost novinarskega poklica.

Premier Janša je obtožil RTV Slovenija, da objavljate »napade« proti njemu, novi vladi, proti poskusu povišanja plač poslancem, čeprav so jih potem znižali ...

Naše edino vodilo je odgovornost do javnosti. Objavljamo vsebine, za katere mislimo, da so pomembne za ljudi, objavljamo informacije, za katere menimo, da si bodo gledalci z njimi ustvarili svoje mnenje. Vsako informacijo tehtamo, se o njej pogovarjamo in jo nato odgovorno objavimo. Seveda ni nujno, da je vsaka vsakomur všeč. Pričakujemo pa, da bodo oblastniki razumeli naše delo in demokratične standarde, ki veljajo v tej državi. Ne pričakujemo pohval, zavrnili pa bomo vsa podtikanja in laži. Odgovorni smo javnosti in ne peščici, ki je trenutno na oblasti. Oblast se menjuje, mi ostajamo. In nam mora javnost zaupati. Za to se trudimo vsak dan.

Več v reviji Zarja Jana, 14.4.2020

Estrada

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Zanimivosti

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!