Ljudje

Zaupala sem bogu, da me ne bo pustil na cedilu

katja bozic
17. 2. 2020, 22.00
Posodobljeno: 17. 2. 2020, 23.01
Deli članek:

»Naša zgodba je čisto filmska,« je povedala 24-letna begunka Aida, ki je po trinajstih mesecih tavanja po balkanskih državah konec januarja v popadkih potrkala na vrata ene od hiš v primorski vasi Rakitovec in nedolgo zatem v izolski porodnišnici rodila zdravo, krepko deklico Lamar. »Vseskozi sem zaupala bogu, da me ne bo pustil na cedilu,« je dejala, ko smo se pogovarjali v prijetni sobici v ljubljanskem azilnem domu. Kaj lahko bi se namreč zgodilo, da bi rodila kje v divjini bosanskih gozdov, kjer sta z možem nemalokrat videla volkove in medvede. Kaj bi lahko bilo, nočeta niti razmišljati.

Andrej Križ
Aida je vesela, da je rodila v Sloveniji.

»Bala sem se roditi v Bosni, želela sem priti do Slovenije. Na poti so mi rekli, da so pri vas dobre bolnišnice in prijazni ljudje,« je razlagala preprosta, prikupna mladenka, medtem ko je ljubkovala svojo hčerkico. »Vsaj petnajstkrat sva čez Hrvaško skušala priti v Slovenijo, pa so naju vedno vrnili v Bosno. Osama je že skoraj obupal, jaz pa sem vztrajala.« Močno je verjela, da se bo na koncu vse dobro izteklo. »Mislila sem, da bom rodila čisto majceno punčko, ker sem tako zelo slabo jedla, večinoma čokolado, gozdne sadeže in pila vodo, na koncu pa je Lamar tehtala več kot štiri kilograme,« je bila ponosna. Tako Aida kot Osama čutita olajšanje, ker jima ni treba več bežati in se skrivati. Čeprav še vedno ne moreta mirno spati – trenutki grozljivega strahu, ki sta jih doživela, se Aidi pojavljajo v nočnih morah. Verjetno bo moralo preteči še kar nekaj časa, da bo mirneje zadihala, pozabila pa gotovo ne bo nikoli. Ampak zdaj je vse drugače. Ne živi več zase, temveč za Lamar. »Prej sem se bala zase, zdaj se pa samo še za svojega otroka. Za hčerko sem pripravljena narediti vse na svetu!«

Vse za ljubezen. Kot je bila pripravljena vse narediti za ljubezen. Ta strastna mladenka, zaljubljena v življenje, prihaja iz zgodovinskega maroškega mesta Fes, kjer je študirala francoščino. Njena družina je bila dobro preskrbljena. Težave so se začele, ko je spoznala tri leta starejšega Osamo in ga njeni strici (živela je s štirimi strici, mamo ter sestro, oče je umrl), niso sprejeli, še več, prepovedali so ji ga. »Maroko je posebna država, kjer so številni notranji spori še vedno nerešeni, med njimi tudi večno zahodnosaharsko vprašanje. Aida je Arabka, Osama Berber, njeni sorodniki pa te zveze niso odobravali,« je povedala Faila Pašić Bišić, vodja projekta za pomoč pri nastanitvi in oskrbi prosilcev za mednarodno zaščito, ki nas je predstavila maroški družinici. Aida in Osama sta se spoznala pred tremi leti na Facebooku, leto dni pozneje sta se poročila. To je še prililo olja na ogenj, eden od Aidinih stricev je Osami zlomil nogo in mu grozil, da ga bo ubil, zato mladima dvema ni preostalo drugega, kot da zapustita državo. Mesec dni po poroki sta z nekaj tisočaki zapustila vse, kar sta dotlej poznala. »Njuna pot je bila izjemno pogumna. Z vero v dobroto človeka sta se podala v neznano. Mi take osebe sprejmemo z vso toplino, ker jim želimo potrditi, da prihajajo v varno, socialno in pravno okolje in da v Evropi ne bodo doživljale nove vojne. Glede na to, da sta mlada, imata lahko pred sabo še zelo lepo življenje. Predvidevam, da ju je pot vodila v Francijo ali Belgijo, kjer so maroške skupnosti že zelo dobro integrirane,« je še razložila Faila.

Vse bo, kot mora biti. »Kaj vse sem storila za ljubezen,« je Aida ljubeče pogledala Osamo. Najprej sta šla v Turčijo, kjer imata nekaj prijateljev. Tam so jima svetovali, naj gresta v Grčijo, Albanijo in tako naprej do Evrope. Tri mesece sta živela v Albaniji, v Bosni sta bila devet mesecev, tam je tudi zanosila. Najprej sploh ni vedela, da je noseča. Prva dva meseca je mislila, da je menstruacijo izgubila zaradi izčrpanosti ali slabe prehrane, ko pa ji je trebuh začel rasti, je vedela, da bosta dobila otroka. Bila je srečna, a še bolj prestrašena. »Ničesar nimava, kaj bova ponudila otroku,« se je spraševala. »Veliko sem molila in zaupala, da bo vse tako, kot mora biti.« Na dan sta ponavadi prehodila tudi po 40 kilometrov. Največkrat sama ali pa sta se priključila kakšni skupini. Ko je bilo Aido najbolj strah, in to je bilo pogosto, se je močno stisnila k Osami. Po gozdovih sta največkrat hodila ponoči, podnevi pa sta spala. »Spala sva kjerkoli, na tleh, v porušenih hišah, včasih v begunskih kampih …« Brez kakršnekoli možnosti za osnovno higieno. Umivala sta se z mokrimi robčki. »V Bosni se tri mesece nisem tuširala, mešalo se mi je že od tega,« je priznala. Ko je zanosila, se je stiska še povečala. K sreči ni imela nobenih nosečniških težav, le enkrat pri petih, šestih mesecih bolečine. Na pregled je šla v Bosni, takrat so ji tudi naredili edini ultrazvok. Na desetine kilometrov je prehodila v visoki nosečnosti, tudi tekla je, če je bilo treba, najbolj pa sta se bala, da bi Aido porod prehitel sredi gozda, med medvedi in volkovi. 

Več v reviji Zarja Jana, 18.2.20120

Andrej Križ
Aida in Osama z malo Lamar v prijetni sobici azilnega doma v Ljubljani.

Estrada

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

Zanimivosti

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!