Ko sva klepetali o njenih receptih in sem zraven grizljala pregrešno dobre, za povrh pa še zelo lepe piškote, me je presenetilo, kako raznolik je izbor njenih slaščic. Vsega se loti. Od tort, piškotov do potic. Skoraj 30 jih ima v svojem naboru receptov. Nam je zaupala recept za rožičevo potico s figami in dateljni, s katero si je lani na tekmovanju za najboljšo potico pri Jezerškovih prislužila nagrado za najkreativnejšo potico. Letos pa ji je prinesla še nagradi za najinovativnejšo in najboljšo potico po izboru publike.
V kuhinjo jo je pripeljala usoda. Ko je bila Karmen v šestem razredu osnovne šole, je njen oče hudo zbolel. »Pol leta je preživel v bolnišnici v Ljubljani. Ker je mami delala v dveh izmenah, sem morala začeti kuhati. Prva stvar, ki sem se je naučila, je bilo makaronovo meso.« Ko se je oče vrnil iz bolnišnice, mu je Karmen pogosto postregla s to svojo najljubšo jedjo. »Potem mi je enkrat rekel, da si želi jesti golaž. Vse kuharice, ki smo jih imeli doma, sem preštudirala. Golaž je bil tako gost, da je kuhalnica stala pokonci, bil je pa okusen.« Čeprav se je počasi naučila skuhati večino jedi, ki so jih jedli doma, je kuhanje ni preveč veselilo. Po osnovni šoli se je odločila, da se zaposli v tovarni Elan. »Ko sem bila drugič noseča, sem postala tehnološki višek in ostala brez službe. Leto in pol sem bila doma, potem mi je nekdo povedal, da v eni od enot psihiatrične bolnišnice Begunje iščejo pomoč v kuhinji.« Dobila je službo in se naučila vsega, kar mora znati poklicna kuharica. »Vse smo delali sami, od zakuh za v juho do peciva in potic.«
Prva potica. »Prvo potico mi je pred 31 leti naredila mami za božič. Ko sem jo za veliko noč vprašala, ali nam bo spet naredila potico, mi je rekla, naj jo naredim sama. Natančnega recepta mi ni znala povedati, ker jo je pekla po občutku.« Karmen je začela brskati po kuharskih knjigah. Nazadnje ji je v oči padel recept za orehovo potico sestre Felicite Kalinšek. Potica ji je uspela in Karmen je z novo samozavestjo začela eksperimentirati v kuhinji, tudi v službeni. »V bolnišnični kuhinji je šefica kuhinje za praznike vedno spekla orehovo potico. Potem pa se je zgodilo, da je enkrat zbolela. Kolegicam sem predlagala, da bi za spremembo spekle rožičevo.« Ker je bila bolnikom in osebju njena potica všeč, odtlej za praznike iz bolnišnične kuhinje ne diši več samo po orehovi potici. Karmen zna namreč narediti skoraj 30 različnih. Še vedno pa je rožičeva, sploh s posebnimi dodatki, njena najljubša. Poleg nje peče kokosovo s čokoladnim testom, lešnikovo, mandljevo, makovo, potico z meliso in maskarponejem, pehtranovo, jabolčno, čokoladno in orehovo z bučnimi semeni. Tudi ta je nekaj posebnega. »Tašča, ki je doma iz Prekmurja, mi je enkrat rekla, da se spomni, da je njihova mama pekla tako potico. Čeprav ni imela recepta, sem se odločila, da jo poskusim narediti.« Da ji je odlično uspela, so potrdili tudi ocenjevalci na enem od tekmovanj.
Več v reviji Zarja Jana št. 51, 17. 12. 2019