Ljudje

Tatjanina potica je otoška kraljica

Marjana Ogorevc Žgalin
17. 4. 2019, 07.45
Posodobljeno: 17. 4. 2019, 09.28
Deli članek:

Trojane slovijo po krofih, Bled po kremnih rezinah, na Gradu Otočec pa stavijo na otoško potico, avtorsko delo grajske slaščičarke Tatjane Cerjak. Svojo sladko stvaritev je prvič ponudila v pokušino obiskovalcem tamkajšnjega Festivala velikonočne potice, nam pa zaupala zgodbo o nastanku potice, ki se bo, so prepričani na Gradu Otočec, zapisala v zgodovino in postala del njihove tradicije.

Šimen Zupančič
Slaščičarska mojstrica Tatjana Cerjak

Lahko bi rekli, da je dvaindvajsetletno slaščičarsko mojstrico prav potica pripeljala v Slovenijo. Njeno otroštvo je namreč (poleg lepot naše dežele) priprava te kraljice med sladicami tako navdušila in zaznamovala, da se je, rojena v Nemčiji slovenski mami in očetu, odločila preseliti v domovino svojih staršev. Iz Essna se je lani junija (sama!) preselila v okolico Krškega in si službo poiskala na Gradu Otočec. Slaščičarska mojstrica, ki je že pri koncu osnovne šole vedela, kaj bo njen poklic, zdaj tam navdušuje s svojimi sladkimi kreacijami, med katerimi je na ogled imenitna čokoladna skulptura, na jedilniku pa cela vrsta tort in sladkih grehov čokoladnih ter sadnih okusov.

Seveda ni bilo dileme, kdo bo zamesil otoško potico, ki bo gradu v ponos še v prihodnjih rodovih. Zahtevno nalogo so zaupali Tatjani Cerjak, ji zapovedali, naj gradi sladko zgodbo na lokalnih sestavinah, kot so jabolka, med, orehi in rozine, ter ji prepustili vso umetniško svobodo. Tatjana je zavihala rokave, si v spomin priklicala vse skrivnosti preskušenih mojstric peke (posebej babice in tete Emice Strnišnik), ki jih je včasih občudovala pri pripravi potic, ter mesec dni mešala, mesila in pekla.      

Vsi njeni bližnji in tudi sodelavci na gradu so se v tem času do sitega najedli potic. A trud je bil poplačan in za tretji Festival velikonočne potice je bilo vse nared, da se predstavi zmagovalna kreacija – otoška potica. Vsi, ki so jo imeli priložnost poskusiti, so navdušeni nad sočnostjo naribanih jabolk v nadevu in medeno sladkostjo. Na Gradu Otočec so na potico silno ponosni in prepričani, da bo postala njihov zaščitni znak. Kot pravi star dolenjski pregovor: »Potica je prav stara jed, boljše nima celi svet.« 

Otoška potica

Sestavine za potičnik premera 36 cm:

Za testo: 600 g pirine moke, 100 g sladkorja, 42 g kvasa, 300 ml mleka, 100 ml olja, 4 rumenjaki, sol, 1 jajce za premaz, sladkor v prahu za posip.

Za nadev: 600 g mletih orehov, 180 g medu, 4 beljaki, 65 g vanilin sladkorja, 250 g rozin, 60 g ruma, 300 g jabolk.

Več v reviji Zarja št. 16, 16. 4. 2019.

Estrada

kataya
Ponosna na svojega moškega

Kataya razočarano ugotavlja, da še vedno živimo v moškem svetu

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

Zanimivosti

460956610_940626324765117_1428177546756988567_n
Državno tekmovanje

Najtežja buča je imela 615 kilogramov, izmerili tudi najdaljšo doslej

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno