Ljudje

Kresno kurjenje slik in druge čarne reči

Urška Krišelj
31. 10. 2018, 07.57
Deli članek:

Sončni raj. Soraj. Sonja in Rado. Že 50 let. Zadnjih deset nad Perniškim jezerom, ne dosti stran od Maribora. Center mesta in eno najlepših meščanskih stanovanj z visokimi stropi v legendarnem Huttarjevem bloku sta zamenjala za hišico na vrhu hriba v vasi Vukovje, in ta ju je ljubeče sprejela z njunimi zamislimi vred. Veliko se jih je rodilo prav tam, na tistem ganku, kamor smo se sončnega jesenskega dne povabili tudi mi.

Revija Zarja
Sonja in Rado. Že 50 let. Zadnjih deset nad Perniškim jezerom.

Že pot na štajerski konec na sončen dan je navdihujoča. Le zakaj se večkrat ne peljemo v te lepe konce? Tik pred Mariborom smo zavili proti Lenartu in nedaleč od tam zagledali jezero, v katerem je menda polno krapov, smo izvedeli kasneje. Kraj je nepričakovano presenečal s čarobnostjo. Po hribu navzgor smo se vzpeli, da smo prispeli v Vukovje, kjer sta si v nekdaj zapuščeni domačiji svoj prostor pod soncem našla akademski slikar, krajinar Rado Jerič, in njegova žena Sonja, nekdaj babica, ki je na svet spravila kar lepo število otrok, pa se je potem prekvalificirala, diplomirala, da je lahko pomagala otrokom s posebnimi potrebami, predvsem pa svoji družini. Zadnja leta, kot je povedal njen Rado, skrbi predvsem za to, da se širi dober glas o umetniški domačiji Soraj in njenem poslanstvu, ki je, da združuje umetnike, jih spodbuja in navdihuje, da odgovore iščejo ter najdejo v naravi. »Oh, kako lepo je tukaj tudi pozimi,« je rekel Rado. »Kot bi bila nekje na Kornatih,« je bila navdušena Sonja. »Iz oblačkov, ki se spustijo nad jezero, gledajo samo posamezni grički, kot kornatski otočki, pri naju pa ..., ja, pri naju pa je sončni raj. Soraj.«

Čarovniške zeli. Z ganka, dozidanega kasneje, kjer zakonca Jerič preživljata največ časa, se vidi na jezero, ne zaostaja pa tudi pogled proti notranjosti hiše, v prostor, kjer s stropa visi več kot sto čarovnic. Kasneje sta Rado in Sonja povedala, kako je z njimi. Pred leti, ko sta bila njuna otroka Manja in Damijan še manjša, je Rado sam naredil avtodom. Prvega iz tovornjaka, drugega pa iz kombija. Družinica je, kadar je le lahko, potovala in obiskovala tuje dežele. Iz vsake je njihova mami prinesla čarovnico. Te zdaj visijo kot spomini na lepa doživetja. Poti so vsem veliko dale. Oče Rado je iskal galerije, a je kmalu ugotovil, da ne potrebuje nobenega zemljevida, če ima s sabo sina Damjana. Ta je že kot otrok imel neverjetno prostorsko orientacijo. Zato ni naključje, da je postal odličen kartograf. Hči Manja je prva podedovala umetniške gene po očetu, kot tudi obe vnukinji, se je strinjala Sonja. Manja, likovna pedagoginja, pri Sorajevih v poletnem času organizira mednarodne delavnice, ki ljudem prinašajo nove poglede na bivanje. Rdeča nit je stik z naravo, ki ga okrepijo gongi in razne terapije, tudi šamanska znanja, predvsem pa igra pri Jeričevih veliko vlogo ogenj. A vrnimo se prej  še k čarovniškim zelem, ki smo jih okušali za Jeričevo mizo.

Novodobna čarovnica Sonja. Najprej limonin liker, pa konopljin, potem v domače žganje namočena vinska rutica. Ta zdravi tudi srčne rane, je prepričana Sonja, predvsem pa trebušne krče in glavobol. Gospa Sonja je novodobna čarovnica. Človek ji ne more nehati gledati v oči. Veliko bolj prizemljeni gospod akademik se je že pred mnogo leti prepričal, da ima njegova Sonja čarovniške sposobnosti. In odtlej vanje ne dvomi. Poškodoval si je oči, prav tedaj, ko je izdeloval avtodom. Bolelo je, ničesar ni videl, Sonja se spomni, da mu je pomagalo šentjanževo olje. Pri njihovi hiši vse zdravstvene težave pozdravijo z domačimi pripravki. Sonja izdeluje kreme, čaje, likerje, pijejo domače vino, jejo doma pripravljene jedi, iz sestavin, nabranih okoli hiše. Nas je na tisti dan s pečenimi jabolki, potem ko smo se najedli skute s semeni in domačega narezka, postregel Rado, ki kar ni prišel na vrsto z besedo, a se je zdelo, da ga to prav nič ne moti. Očaran nad pokrajino, ki jo lahko vsak občuduje, je v zadnjih letih izgubil tudi potrebo, da bi njeno lepoto potvarjal na platno. Tako popolno je vse.

Več v Zarji št. 44, 30. 10. 2018.

Estrada

kataya
Ponosna na svojega moškega

Kataya razočarano ugotavlja, da še vedno živimo v moškem svetu

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

Zanimivosti

460956610_940626324765117_1428177546756988567_n
Državno tekmovanje

Najtežja buča je imela 615 kilogramov, izmerili tudi najdaljšo doslej

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno