Ljudje

Slovenija v ženskih rokah – bi me veselila

Marija Šelek
8. 8. 2016, 23.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Dr. Zdenka Čebašek - Travnik, kandidatka za predsednico Zdravniške zbornice

revija Zarja
V glavnem delam brez rokavic, razen ko je delo res umazano ali pa če obrezujem maline. Pri sejanju in sajenju sem brez rokavic, rada delam prav z zemljo.

Psihiatrinjo na enoti za zdravljenje odvisnosti od alkohola Univerzitetne psihiatrične klinike Ljubljana smo si najbolj zapomnili kot varuhinjo človekovih pravic, svoje znanje in izkušnje pa bi rada ponudila širšemu krogu slovenskih zdravnikov in zobozdravnikov. Zato bo jeseni kandidirala za predsednico Zdravniške zbornice Slovenije. Čeprav po njenem mnenju zdravniški poklic v družbi izgublja ugled in postaja manj privlačen, je še vedno rada zdravnica. Opaža, da veliko zdravnikov potrebuje pomoč, da izgorevajo in celo zapuščajo zdravniške vrste.

Na odhajanje mladih zdravnikov v tujino ne gleda tragično, tujina je za mlade ljudi zelo dobra izkušnja, morali pa bi olajšati vračanje teh zdravnikov v Slovenijo. Tujina je klesala tudi njo in ji poleg diplome na specialističnem študiju na področju psihoaktivnih snovi na univerzi v ameriškem Baltimoru dala več samozavesti in spoštovanja, predvsem pa je pridobila sposobnost postaviti se zunaj središča dogajanja in opazovati, kaj se v resnici dogaja. Je tudi predsednica foruma proti telesnemu kaznovanju otrok pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije in predsednica taborniške fundacije, taborništvo pa za vedno ostaja njen stil življenja. V taborniškem duhu vzgaja tudi svoje vnuke.

Vrnitev v zdravniški poklic po koncu vašega mandata varuhinje človekovih pravic je bila zelo travmatična.

Res je, to je pravi izraz. Po izteku mandata varuhinje človekovih pravic sem se nameravala upokojiti, vendar to zaradi spremenjenih tako zakona o funkcionarjih kot pokojninskega zakona ni bilo mogoče. Zato sem se vrnila na Psihiatrično kliniko, kjer me niso sprejeli z odprtimi rokami. Morala sem čez dokaj hude prepreke – ponavljati specialistični izpit in mislim, da sem edina specialistka z dvakrat opravljenim specialističnim izpitom, ki sem ga morala tudi sama financirati. Da ne bo nesporazumov, v sedanjem delovnem okolju sem zadovoljna, s pacienti rada delam, tudi v ožjem kolektivu imamo korektne odnose, ampak dejstvo je, da mojega znanja in izkušenj, ki sem jih pridobila kot varuhinja, nihče ni želel niti preskusiti, kaj šele uporabiti – ne v okviru Zdravniške zbornice ne na kliniki. Nekaj malega sem lahko uporabila pri svojem pedagoškem delu – predavam o človekovih pravicah v psihiatriji in o tem, kako zaščititi ranljive populacije, ki same tega ne morejo.

So bile kakšne hude osebne zamere?

Ne vem, nadrejeni se z mano niso želeli pogovarjati in po treh letih še vedno ne vem, zakaj sem bila sprejeta tako negativno. Vendar o tem ne želim več razpravljati, saj imam v življenju toliko drugih ciljev.

Eden od teh je kandidatura za predsednico Zdravniške zbornice.

Več v Zarji št. 32, 9. 8. 2016

revija Zarja
»Zdravniki se bojijo 'priznati' napako, saj se po naši zakonski ureditvi napaka kazensko preganja, in tako postanejo predmet kazenskega pregona. V nobeni drugi državi ne poznajo take ureditve.«

Estrada

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

anna-sorokin
Zloglasna lažna dedinja

Foto: Obsojena prevarantka Anna Sorokin med nastopom v priljubljenem šovu s sledilno napravo na nogi

robert petan_foto jernej kokol (2)
Po poroki

Robert Petan razkril podrobnosti medenih tednov in nove sezone satirične oddaje

Sophia Loren
Italijanska igralka

Filmska diva Sophia Loren na pragu okroglega jubileja

PR_danielpopovic
Aktual

VIP večerja z Danielom Popovićem v Hotelu Dolenj'c

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste