Ljudje

Prerastimo populizem!

S. F.
5. 1. 2010, 18.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Nekaj znanih Slovencev smo vprašali o njihovih občutkih ob iztekajočem se letu. Preberite njihove odgovore, v katerih boste morda našli navdih, se nasmehnili, zamislili ali odkrili kaj novega. Tokrat odgovarja Jan Plestenjak. Pa srečno!

Nekaj znanih Slovencev smo vprašali o njihovih občutkih ob iztekajočem se letu. Preberite njihove odgovore, v katerih boste morda našli navdih, se nasmehnili, zamislili ali odkrili kaj novega. Tokrat odgovarja Jan Plestenjak. Pa srečno!

1. Leto 2009 si boste zapomnili po … 2. O čem se je letos govorilo preveč in o čem premalo? 3. Kateri vonj in okus v vas zbudita asociacijo na praznike? 4. Kaj vam je v prazničnih dneh najljubše in kaj vam gre najbolj na živce? 5. Bi o dnevih pred iztekom leta posneli, če bi bili filmski režiser, komedijo, melodramo, tragedijo, risanko ali burlesko? Kakšno vlogo bi v filmu dali sami sebi? 6. Kaj bi sporočili ali ukazali ljudem za leto 2010, če bi bili vladar sveta, ki bi ga vsi brezpogojno spoštovali in ubogali?

JAN PLESTENJAK

1. Po albumu Klasika, ki je obširen prerez 17-letnega ustvarjanja in s katerim sem se podal na turnejo, ki jo je obiskalo čez 100.000 ljudi. Po krizi, ki je še en dokaz, da denar sam po sebi ne pomeni nič. Ljudje, ki so imeli preveliko željo po kopičenju kapitala in na tej poti niso ustvarili nič, kvečjemu rušili, so naredili veliko škode. Verjetno pa niso krivi sami, ampak stanje duha, ki v nekaterih ljudeh to spodbudi. Upam, da bo odslej zaslužek posledica narejenega ali ustvarjenega. Po cenenem populizmu politike in medijev, povezanem z »lažno skromnostjo«. Mislim, da je čas, da ga že enkrat prerastemo.
2. Kot vedno v Sloveniji preveč o negativnih stvareh, pri tistih pozitivnih pa se čuti neskončna želja najti napake. Bog ne daj, da bi drug drugemu priznali uspešnost ali kakovost. Kadar se govori o slabih stvareh, se ne dela razlik in se po navadi ves ceh meče v isti koš. Treba je biti previden in pozoren na to, saj je mali narod brez vrhov v različnih segmentih še ranljivejši kot sicer. Poleg tega se potem mlade generacije nimajo po kom zgledovati. Mislim, da je to veliko bolj nevarno kot finančna kriza.
3. Kadilo – ker pričara mistično vzdušje. Cimet – ker mi daje občutek topline, ko je zunaj mraz.
4. Najljubše mi je, da nas opomnijo, da ni vse posel in kariera, in da nas včasih pozitivno prisilijo, da si vzamemo čas drug za drugega. Na živce mi gre, da si moramo kupovati darila takrat, ko je to določeno. Sam jih namreč raje kupim takrat, ko to začutim.
5. Na trenutke dramatično komedijo, v kateri bi imel glavno vlogo. Igral bi sebe, ko hitim od odra do odra v rahli živčnosti in strahom pred prehladom.
6. Odločite se – ali monarhija ali anarhija. Skrbi me, da je vse vmes igra prevarantov.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste