Ljudje

Policijska štorklja rešuje

Katja Božič
13. 5. 2010, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

»Čez dvajset minut bo helikopter pristal na Povšetovi,« se je glasilo petkovo obvestilo, na katerega smo se seveda takoj odzvali. Šlo je namreč za helikopter, ljubkovalno imenovan »policijska štorklja«, s katerim Letalska policijska enota že več kot trideset let učinkovito in hitro rešuje življenja slovenskih novorojenčkov.

»Čez dvajset minut bo helikopter pristal na Povšetovi,« se je glasilo petkovo obvestilo, na katerega smo se seveda takoj odzvali. Šlo je namreč za helikopter, ljubkovalno imenovan »policijska štorklja«, s katerim Letalska policijska enota že več kot trideset let učinkovito in hitro rešuje življenja slovenskih novorojenčkov. Čeprav prvo prevozno sredstvo le nekaj ur starih potnikov morda ni ravno tisto, ki si ga starši predstavljajo in zanje želijo, je prav gotovo najpomembnejše v njihovem življenju! Tisti dan sta pomoč modre štorklje potrebovala kar dva novorojenčka iz celjske porodnišnice.

Kako resnično hitra je ta pomoč, sva se s fotografom lahko prepričala sama. Čeprav sva se odpravila takoj po klicu, sva helikopterju (priletel je z Brnika), v katerega sta se vkrcala prim. dr. Ivan Vidmar, predstojnik kliničnega oddelka za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo v UKC Ljubljana, in medicinska sestra, ki sta se peljala po novorojenčka v celjsko porodnišnico, lahko samo še pomahala v slovo. Prometni zamaški v središču mesta so pač naredili svoje. Zato pa sva kar ob helioportu počakala, da se ekipa z novorojenčkom vrne. Povedali so nama namreč, da takšna akcija v celoti – do trenutka, ko se helikopter vrne na Brnik – ne traja več kot dve uri.
»Ko nas pokličejo, nemudoma odletimo v Ljubljano po ekipo in inkubator, od tam pa v katero koli od slovenskih porodnišnic po novorojenčka, ki zaradi različnih težav potrebuje oskrbo v ljubljanski bolnišnici,« je povedal pomočnik policijske letalske enote Robert Kralj. Helikopter, sicer namenjen tudi različnim policijskim ali humanitarnim namenom, takrat na hitro preuredijo in pripravijo za prevoz inkubatorja. Na leto opravijo od trideset do štirideset takšnih prevozov, v vseh teh letih pa so prepeljali že več kot sedemsto otrok. Najstarejši je star 29 let, najmlajša pa imata torej le nekaj dni. Takšni poleti so slovenska posebnost, na katero moramo biti ponosni. Le redke države namreč s takšno pomočjo pokrivajo svoje celotno ozemlje. Kadar so dojenčkove življenjske funkcije ogrožene, je čas izredno pomemben, zato policijske štorklje letijo v skoraj vse slovenske porodnišnice (kar je izredno pomembno v turistični sezoni, ko je na avtocesti po navadi velika gneča). Izjema je le kranjska porodnišnica, iz katere zaradi bližine Ljubljane novorojenčka prej pripeljejo z avtomobilom. Le noč in slabo vreme lahko helikopterju preprečita polete. No, pa zaprt zračni prostor, kakor se je zgodilo leta 1991 v osamosvojitveni vojni. Primarij dr. Vidmar, ki je na takšnih poletih navzoč že 27 let, se spominja, da so takrat novorojenčka v Ljubljano v inkubatorju pripeljali kar z vlakom.

Več v Jani št.19,11.5.2010

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste