Ljudje

Napiši mi pisemce

Jelka Sežun
15. 6. 2010, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Kako uloviš Živino? Ali še bolje, Chrisa Notha, ki mu posoja obraz? Tule je namig: »Ljubezenska pisma so bila pomemben del mojega romantičnega življenja, ko sem bil še mlajši. Žalostno se mi zdi, da živimo v kulturi, ki ne piše več pisem, to je pozabljena umetnost. Pisma romantiki dodajo novo dimenzijo. Elektronska pošta in sms preprosto niso tisto pravo.«

Kako uloviš Živino? Ali še bolje, Chrisa Notha, ki mu posoja obraz? Tule je namig: »Ljubezenska pisma so bila pomemben del mojega romantičnega življenja, ko sem bil še mlajši. Žalostno se mi zdi, da živimo v kulturi, ki ne piše več pisem, to je pozabljena umetnost. Pisma romantiki dodajo novo dimenzijo. Elektronska pošta in sms preprosto niso tisto pravo.«

Šola golih ritk: Šest sezon Seksa v mestu je bil samo Big ali Živina po naše, šele ko so po seriji posneli prvi film, smo izvedeli, da mu je pravzaprav ime John. John James Preston. Da je v resnici Chris Noth, oziroma Christopher David Noth (občasno naveden tudi kot Christopher Noth) smo pa vedeli, saj so ga ljubitelji krimi serij poznali že od prej – predvsem po dveh, Zakon in red in Zakon in red: Zločinski naklep. In  že takrat je ženskam mehčal kolena, čeprav ni igral osvajalca.
Chris Noth, petinpetdeset let, se je rodil kot najmlajši od treh sinov, pri osmih izgubil očeta in z mamo, novinarko, živel večinoma v New Yorku. Imel je nos za težave – vedno jih je našel. In ga je hotela obupana mama vtakniti v deško šolo, pa jo je prepričal, da ga je dala  v mešano. »Nikoli ne bom pozabil, ko sva se peljala tja, sem se ozrl na levo in videl tri dekleta, ki so se gola kopala. Mama jih ni videla in sem ji rekel: Veš, mami, v tej šoli se bom po mojem veliko naučil.«
Pozneje je pisal pesmi in študiral igralstvo in še pozneje, ko je bil že diplomiran igralec, je leta 1982 debitiral s filmom Smithereens. V vlogi  transvestitske prostitutke. Niso vsi začetki bleščeči.

Oprostite, ker zeham: Sledile so podobno ne-nepozabne vloge v filmih, vmes pa je nastopal še v gledališču – da si očisti uplinjač, je nekoč razložil. Na televiziji je debitiral leta 1986 z gostovanjem v seriji Hill Street Blues, zablestel pa je leta 1990, ko je dobil eno glavnih vlog v seriji Law & Order (pri nas Zakon in red). No, pravzaprav ni zaslovel takoj, ker je serija začela čisto po tihem in dolgo jemala zalet, preden se je uveljavila kot ena najboljših v tem žanru. Detektiva je igral v 111 epizodah (1990-95), dokler ga ni – po eni verziji – odstrelil producent, s katerim se nista razumela. Noth tega ni nikoli potrdil, ponudil je drugačno razlago: »Serijo Zakon in red v celoti poganja zgodba in ne liki. Če si igralec, ki v takem formatu nastopa pet let, se seveda neizbežno začneš dolgčasiti. Začne te izčrpavati. Mene je. Vendar pa seveda potrebuješ službo in menil sem, da imam grozno srečo, da sem v New Yorku in da snemam serijo, ki v televizijskem svetu velja za inteligentno.  Ampak, hej, pet let je pa le dolga doba.«
Spor, če je res bil, vsekakor ni bil tako hud, da Notha ne bi občasno povabili nazaj gostovat z istim junakom v kakšen film tedna ali hčerinsko serijo, ki jih je Zakon in red porodil kar nekaj.  In potem so ga leta 2005 lepo prosili, naj pride spet igrat svojega detektiva v serijo Zakon in red: Zločinski naklep. Ostal je 31 epizod, do leta 2007. In vmes je občasno skočil igrat v gledališče ali v kakšen film (v Brodolomcu je igral ljubezenskega tekmeca Toma Hanksa). Oh, in vsake toliko je svoj šarm razdajal v seriji Seks v mestu.

Nisem nor:  Glavna junakinja v seriji je imela v šestih sezonah veliko ljubezni, ampak največja, najbolj nepozabna in tista, ki so jo imele gledalke absolutno najraje, je bil visok, čeden poslovnež, ki se ni pustil ujeti in so ga poznale samo kot Živino. In čeprav dolgo nismo vedeli, kako mu je ime, pa smo vedeli, kdo je avtorici kolumen, ki so porodile serijo, Candace Bushnell, služil kot navdih: tistemu je ime Ron Galotti in je bil nekoč izdajatelj revije Vogue.
Notha je uspeh njegovega junaka zasačil nekoliko nepripravljenega. »Vse svoje odraslo življenje hodim po newyorških ulicah in se vozim s podzemsko. Prej sem bil samo obraz v množici in zdaj je precej moteče, da te nenadoma gledajo kot eksotičnega ptiča v živalskem vrtu!« je potarnal.
Bolj ga je zabavala epizoda, ko ga je nekoč venček deklic, ki je prežal nanj, zasačil, kako leze v svojo toyoto. Moj bog, toyoto ima!, so se zgražale. Živina se ne bi nikoli vozil s toyoto! Briga me, je skomignil. In tudi ljubezenskih nasvetov ne pričakujte od njega. »Na smeh mi gre, kadar me prosijo za nasvet,« je priznal.  A ni imel nobenih pomislekov, ko so ga prosili, naj vlogo ponovi še v filmu. »Nor bi bil, če bi odklonil,« pravi.
Te dni ga lahko na kanalu Hallmark zasačite v seriji The Good Wife. Dobra žena iz naslova je Julianna Marguiles, on pa je grešnik, ki jo je varal s prostitutkami. Ampak (jasno!) to je grešnik, ki ga moraš imeti rad. Skesan, spokorjen. In s porednimi iskricami v  očeh.

Plan B (in C): ker je igralstvo hudo nezanesljiv poklic, v katerem si lahko danes Živina, že jutri pa nepomemben črv, je poskrbel za varno prihodnost. Je solastnik newyorške glasbene dvorane z ironičnim naslovom The Cutting Room (montaža –  zato ker pogosto delo igralcev konča izrezano v montaži), pa solastnik kluba The Plumm. In če se mu tudi pri tem ponesreči, ima še en rezervni načrt: je tudi obraz znane kozmetike za moške.
Na prihodnost seveda mora misliti: od januarja 2008 je očka sina Oriona. V njegovem življenju je bilo kar nekaj lepih žensk, a zadnja leta je le še mama njegovega sina Tara Wilson. Oktobra lani sta se (menda) zaročila. Kdaj bo poroka, pa nista povedala. Kako ohraniti ljubezen živo, so ga nekoč vprašali, pa ni bil preveč zgovoren. »Jaz mislim, da štejejo majhne stvari … Počnem milijon romantičnih malenkosti.« Kakšne?  No, je rekel, tega pa vendar ne morem povedati, to je pa poslovna skrivnost.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste